Štrajk radnika TIV Internancional

Izvor: S media, 19.Avg.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk radnika TIV Internancional

Oko 150 radnika privatizovane firme TIV Internacional iz Vranjske Banje štrajkovalo zbog neisplaćenih zarada, nepovezanog radnog staža i neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Radnici Tekstilne industrije Internacional - Vranjska Banja počeli su štrajk 17. avgusta.

"Glavni zahtev je da se reši status firme i da nam se overe >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zdravstvene knjižice, jer od 2004. godine nismo zdravstveno osigurani. Ne odustajemo i od zahteva da nam se uplate doprinosi za socijalno osiguranje i poveže radni staž od 1. januara 2004. godine. Tu je i isplata zaostalih zarada, koje ne primamo od aprila 2006.

godine", rekao je agenciji Beta predsednik Štrajkackog odbora Dine Novković.

Ukoliko država ne ispuni te zahteve, radnici TIV Internacionala najavili su da će za desetak dana preduzeti radikalnije mere protesta, jer, kako navode, nemaju strpljenje da čekaju da se rešinjihov status i status firme.

Radnici od države zahtevaju da se status firme reši uvodjenjem stečaja, a da nakon toga svi zaposleni prava ostvare u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Vranju.

Rešavanje statusa TIV Internacionala je "komplikovano i problematično", jer se ne zna ko je vlasnik firme.

U decembru 2002. godine preduzeće je kupio grčki biznismen Apostolos Mitinzis, koji je u sudskom sporu sa vlasnikom Kurira Radoslavom Rodićem.

Rodić je u medjuvremenu kupio mašine TIV Internacionala, koje su na licitaciji prodate za 360.000 evra kako bi se izmirile finansijske obaveze prema radnicima.

Prema tvrdnjama štrajkača, Rodić je u avgustu 2008. godine pod "nejasnim okolnostima počeo prenos objekata koji pripadaju ovom preduzeću".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.