Izvor: B92, 29.Okt.2009, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk radnika PTT-a

Beograd -- U Srbiji u četvrtak niko neće dobiti poštu, jer su radnici PTT-a stupili u štrajk i zaustavili promet poštanskih pošiljaka u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Predstavnici zajedničkog štrajkačkog odbora dva reprezentativna sindikata u ovom preduzeću traže poštovanje kolektivnog ugovora i zaključka Vlade Srbije od 1. oktobra ove godine, po kome deo dobiti preduzeća treba da bude podeljen zaposlenima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nezadovoljni radnici okupili su se ispred ispred centrale pošte u Savskoj ulici u Beogradu, koja je glavni poštanski centar i ne dozvoljavaju distribuciju pošiljki.

Predsetavnici sindikata navode da zaposlenima već dve godine plata "ni fiktivno ni realno ne raste" i da od 15.000 zaposlenih, 11.000 ima plate ispod proseka zarada u tom javnom preduzeću.

Oni kažu da su bili primorani da na ovakav način skrenu pažnju javnosti i Vlade na svoj problem.

"Naši zahtevi se odnose na poštovanje kolektivnog raspodela, pre svega na raspodelu dobiti koja se odnosi na zaposlene koja do danas, iako je uprovni odbor doneo odluku da se podeli, nije podeljena i na uslove rada i sve što iz toga proizilazi", rekao je za B92 Slavoljub Mićić iz sindikata Nezavisnost PTT Srbiije.

On je objasnio da štrajk zapravo znači da će blokirati tri centra u beogradu, Nišu i Novom Sadu i da Srbija u četvrtak neće dobiti poštu.

Povodom štrajka zaposlenih javno preduzeće PTT Srbija saopštilo je da je Upravni odbor samo prihvatio preporuku Vlade da se izuzetno u ovoj godini 75 odsto dobiti iz 2008. godine, u ukupnom iznosu od oko 676,5 miliona dinara, usmeri u budžet, a ostatak od 25 odsto raspodeli zaposlenima.

U saopštenju se navodi da su predsednik Upravnog odbora i generalni direktor u stalnom kontaktu sa predstavnicima sindikata, kako bi se prevazišao problem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.