Štrajk odložen do daljeg

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 24.Feb.2010, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk odložen do daljeg

BEOGRAD - Pomoćnik ministra za infrastrukturu Dragan Jovanović, govoreći na konferenciji "Taksi - novi zakon ili promena postojećeg", izjavio je da je Vlada svesna problema sa kojim se taksisti u Beogradu i Srbiji susreću i da je spremna da ih u narednom periodu reši, ukazavši da će 80 odsto problema biti rešeno suzbijanjem nelegalnih taksista.

Predsednik granskog sindikata taksi vozača i autoprevoznika "Nezavisnost" Svetislav Beljinac rekao jeda predstavnici tog sindikata svakodnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pregovaraju sa nadležnima, kako bi pronašli rešenje koje će zadovoljiti njihove potrebe i naglasio da neće odstupiti od zahteva da se obaveza uvođenja fiskalnih kasa odloži do januara 2013. godine.

Prema njegovim rečima, taksisti i auto-prevoznici u Srbiji održali su generalni štrajk 17. decembra prošle godine, kada su potpisali sporazum s ministarima infrastrukture i trgovine i usluga Milutinom Mrkonjićem i Slobodanom Milosavljevićem, ali da do danas, kako je naveo, ni jedan od postavljenih šest zahteva nije ispunjen.

Kamerama na "divljake "

Pomoćnik direktora Direkcije za javni prevoz Beograda, Aleksandar Đukić, podsetio je da je grad ograničio broj taksista na 7.500 i doneo odluku da se taj broj do 2015. godine smanji na 5.000 vozila, što je stimulativna mera u korist postojećih taksi udruženja.

- Uvedena je identifikaciona nalepnica koja zbog nemogućnosti skidanja i kopiranja treba da onemogući dalje uvećanje broja nelegalnih taksista u Beogradu - precizirao je Đukić.

On je istakao da će u daljem suzbijanju "divljih taksista" pomoći i postavljane kamere u "žutim trakama" koje će omogućiti identifikaciju prestupnika i njihovo odstranjivanje iz saobraćaja.

Štrajkački odbor Granskog sindikata taksi-vozača i auto-prevoznika "Nezavisnost" odložio je najavljeni protestni skup zbog, kako je ranije saopšteno, pokazanog razumevanja predstavnika Vlade Srbije za njihove dugogodišnje probleme.

Taksisti nisu protiv uvođenja fiskalnih kasa i plaćanja svih drugih obaveza državi, ali pod uslovom da grad dovede taksi službu u normalno stanje, izjavio je član izvršnog odbora "Beotaksija" Rade Bokan.

Prema njegovim rečima, i novi Zakon o saobraćaju dodatno komplikuje već tešku situaciju, jer ne postoji dovoljan broj taksi stajališta, čime je taksistima onemogućeno da se zaustave bilo gde "u krugu dvojke" u centru Beograda.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić ukazao je da novi zakon o saobraćaju važi za sve, pa i za taksiste i da se on mora poštovati. Rebić je izrazio žaljenje što taksi-udruženja nisu pokazale veće interesovanje dok je taj zakon pisan.

Bokan je istakao da su taksisti svedeni na socijalnu kategoriju, koja nije u stanju da plaća porez, kredite i održavanje automobila.

Prema njegovim rečima, već loše stanje u tom sektoru dodatno je pogoršano kada je, posle odlaska sa funkcije gradonačelnika Nenada Bogdanovića, nestala volja gradskih službenika da se reši problem "divljih taksista".

Direktor "Beogradskog taksija" Zlatan Zlatković rekao je da kod nadležnih organa nema dobre volje i hrabrosti da se urade neke elementarne stvari i ukazao da pojedina udruženja ne rade dovoljno na poboljšanju kvaliteta svojih usluga i suzbijanju nelegalnih taksista.

Da bi se rešio problem većeg broja taksista na ulicama prestonice, nadležni organi treba da ponude socijalni program kako bi se stimulisali oni taksisti koji žele da izađu iz posla, zaključio je Zlatković.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.