Štrajk lekara

Izvor: Politika, 17.Apr.2012, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk lekara

BEOGRAD – Sindikat lekara i farmaceuta Srbije stupio je u štrajk, zbog najavljenog smanjenja plata zaposlenima u zdravstvu.

Uz ocenu da sistem iz godine u godinu lekarima ostavlja manje vremena da se posvete pacijentima, Sindikat je naveo: Sve nas više pretvara u administrativne službenike koji unose podatke, šifriraju, tumače propise, uredbe, naredbe i pretnje, vodeći računa da, pre svega, treba da štitimo Fond za zdravstveno osiguranje i projekte Ministarstva zdravlja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
U vremenu opšte krize, nedostatka lekova i opreme, kada lekari specijalisti počinju masovno da odlaze iz zemlje, Vlada i Ministarstvo zdravlja donose Uredbu da osnovne plate u zdravstvu treba da se snize za 10 odsto, saopštio je Sindikat.

Ministarstvo zdravlja je u ponedeljak ocenilo da štrajk nema za cilj da doprinese poboljšanju položaja zaposlenih u zdravstvu, već se vreme predizborne kampanje koristi za zastrašivanje zaposlenih, tvrdnjama o smanjivanju plata, i pokušava da se zaustave reforme, odnosno uvođenje sistema nagrade prema radu.

Ne postoji razlog za uznemirenost među zdravstvenim radnicima, imajući u vidu da, ukoliko budu postizali rezultate rada na nivou proseka svoje zdravstvene ustanove, Uredba neće uticati na njihova primanja i neće doći do smanjivanja plata, kako se to neosnovano navodi, saopštilo je Ministarstvo.

Fonet

objavljeno: 17.04.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.