Štrajk lekara: Šta će biti sa pacijentima?

Izvor: S media, 25.Apr.2012, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk lekara: Šta će biti sa pacijentima?

Zdravstveni sektor, koji je od 17. aprila u štrajku, najavljuje da će od 1. maja radikalizovati obustavu rada. Sindikati zaposlenih u zdravstvu zahtevaju povlačenje Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu zarada koja bi im umanjila platu za 10 odsto, kao i doslednu primenu kolektivnih ugovora.

- Radimo u nemogućim uslovima, nemamo osnovna sredstva za rad, nemamo čime da lečimo pacijente, imamo mizerne plate koje nisu povećane od 2008. godine, na ivici >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << smo socijalne bede - upozorava predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić.

Lekari: “Vlada je gluva za naše apele”

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Radmila Obrenović objašnjava za S media portal da Vlada mora da se oglasi i da jasno stavi do znanja da će odložiti primenu uredbe do kraja godine, a da se u međuvremenu pronađu mehanizmi kako da se ona popravi, jer je u zdravstvu teško vrednovati rad na način propisan uredbom.

Održan jednočasovni štrajk upozorenja u zdravstvu

Vlada ne popušta: Lekari nastavljaju štrajk

Hiljadu zdravstvenih radnika na protestu u centru Beograda (VIDEO, FOTO)

- Ako do 6. maja Vlada ne povuče uredbu i ne donese odluku da se potpišu integralni kolektivni ugovori, mi ćemo pozvati naše članstvo da ne glasa za one koji čine tu Vladu - upozorava Obrenović.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije je podsetio da je ministar zdravlja Zoran Stanković obećao da će biti apolitičan, da će se baviti samo zdravstvenom delatnošću, da će suzbiti korupciju u zdravstvu, a da je od svega toga ostala samo predsednička kampanja.

Štrajkujemo i za dobrobit pacijenata

Štrajkači kažu da vode računa o pacijentima i da su svi hitni slučajevi adekvatno zbrinuti. Oni obećavaju da radikalizacijom štrajka neće biti narušena prava pacijenata.

Mrkić kaže da se sindikati zalažu za svoje zarađene plate, ali i za poboljšanje uslova za lečenje pacijenata:

-Tražimo da nas bude dovoljno na svim radnim mestima, a ne da jedna medicinska sestra brine o velikom broju nepokretnih pacijenata i da nam umiru ljudi jer nemamo anesteziologe!

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije objašnjava da se podrazumeva da zdravstveni radnici misle na svoje pacijente:

-Mi ne želimo da nas Vlada sukobljava sa pacijentima. U Kliničkom centru Srbije leče se najteži pacijenti iz čitavog regiona i oni moraju da budu adekvatno zbrinuti.

Građani nezadovoljni: Redovi veliki i u normalnom režimu rada

A šta o štrajku zdravstvenih radnika misle građani? Oni se žale da dugo čekaju na lekarske intervencije i strahuju da će, ukoliko dođe do dodatnih obustava rada, redovi biti još veći.

Ljubica Jovanović (59) iz Beograda kaže da je hronični bolesnik i ima stalnu terapiju koja se produžava na 15 dana:

-Polovina lekara ne radi ništa, redovi su ogromni, često satima čekam samo za recept. Jedan ili dvoje rade, ne mogu da postignu da pregledaju toliki broj pacijenata, a ostali se šetkaju po hodnicima...

Ona kaže da se plaši najavljenog štrajka, jer neće moći da podigne lekove.

-Oni najavljuju generalni štrajk, a šta ćemo mi? Da odvajamo od mizernih plata za privatne lekare?! Nije me briga ko je tu u pravu a ko ne, samo želim da dobijem adekvatnu zdravstvenu uslugu za koju godinama izdvajam sredstva preko plate - žali se naša sagovornica.

Marija Dimitrijević

Foto: Guliver/thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.