Štrajk gladnih

Izvor: Glas javnosti, 31.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk gladnih

KRAGUJEVAC - Oko 60 radnika Fabrike kože „Partizan“ iz Kragujevca počelo je juče štrajk glađu u upravnoj zgradi preduzeća, protestujući zbog neisplaćenih zarada, doprinosa i dve neuspele privatizacije.

Svetozar Bojanić, predsednik štrajkačkog odbora, potvrdio je da je u štrajku glađu polovina radnika kožare, koji su od 2000. godine primili svega deset plata, a od 2004. im nisu uplaćeni ni doprinosi.

Naime, oko 85 radnika „Partizana“ štrajkuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od decembra 2008. godine, ali sa većinskim vlasnikom preduzeća nije postignut dogovor o izmirenju potraživanja i socijalnog programa.

- Vlasnik je odbio zahteve radnika iako su ponudili da odustanu od isplate zaostalih dugovanja pod uslovom da se uradi socijalni program - rekao je Bojanić.

On dodaje da se ogorčeni radnici pitaju zašto ćuti Poreska uprava, jer je, kako kažu, na fabriku stavljena hipoteka od 500.000 evra, a nijedan vlasnik još nije platio ni dinar državi.

- Država deset godina štiti samo one koji kupuju ovu firmu, ali ne i radnike. A mi ni za hleb nemamo! Doneli su zakone koji štite kučiće, a radnici nemaju pravo ni na život! - kaže Bojanić.

Posle raskida kupoprodajnog ugovora sa Slavoljubom Rakićem, država je u novembru bez obaveštavanja sindikata akcije firme prodala Aleksandru Aleksiću iz Kragujevca, sinu vlasnika preduzeća „034“, koje se nalazi pored fabrike kože. Sindikat je pokušao da sa novim vlasnikom pregovara o izmirenju preuzetih obaveza, a u tome je posredovala i Skupština grada, ali pregovori su prekinuti.

Predsednica sindikata fabrike Radolija Vukotić navodi da su svi od njih digli ruke.

- Ne možemo ni na biro. Odrekli su nas se svi, i država i vlast i oni koji bi trebalo da nas štite! Nekada smo proizvodili 20 tona kože dnevno.

NEMA NI ZA LEK

Veroslav Pajević, vozač „Partizana“, tvrdi da je umesto plate dobio batine.

- Većina nas ovde je provela ceo radni vek. Decenije rada smo ostavili, porazbolevali se, a sad ni za lek nemamo da platimo. Kopam kanale da vreću brašna kupim. Ni žena mi ne radi. Ostala je bez posla u „Zastavi“ još pre osam godina! - kaže Pajević.

Ovo je stvarno sramota sta se radi sa radnicima i niko za nista ne odgovara to vam je demokratija i privatizacija gde su sad oni posteni da dignu glas protiv lopova.

Vazno da se ima para za cigare...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.