Štrajk glađu: Nastavnici dobili pravdu, ne i posao

Izvor: Mondo, 13.Maj.2017, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk glađu: Nastavnici dobili pravdu, ne i posao

Prosvetni radnici Živadin Disić i Petar Blagojević kojima su vraćene licence nakon štrajka u februaru, počeli su danas drugi štajk glađu jer nisu vraćeni na posao. Ministarstvo: Tražimo im posao.

Foto: Ilustracija, Guliver/Getty Images/Thinkstock

Forum beogradskih gimnazija naveo je da je dobio obećanje ministra prosvete Mladena Šarčevića da će taj slučaj rešiti u "najhitnijem roku". >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Privremene licence nastavnicima- štrajkačima glađu

Petar Blagojević predavao je tehničko obrazovanje u Kragujevcu, ali mu je pre tri godine oduzeta dozvola zbog, kako je kazao novinarima "grubog postupanja prema jednom učeniku".

On je tokom prvog štrajka glađu novinarima kazao da je dobio upravni spor i da je rešenje o gubitku licence poništeno.

Živadin Disić predavao je istoriju u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Nišu u kojoj je dobio otkaz nakon što ga je, kako je naveo, "nastavnik te škole fizički zlostavljao".

On je novinarima kazao da je nastavnik koji ga je napao prekršajno pravosnažno osuđen zbog fizičkog zlostavljanja, ali da i dalje radi, dok on ne radi već dve i po godine.

MINISTARSTVO: TRAŽIMO IM POSAO U DRUGIM ŠKOLAMA

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u februaru 2017. godine privremeno je vratilo licence za rad Živadinu Disiću i Petru Blagojeviću, međutim Ministarstvo nema zakonska ovlašćenja da vrati nastavnike na radna mesta u škole sa kojima su u sudskom sporu.

U međuvremenu, do okončanja sudskih postupaka, Ministarstvo će pokušati da omogući Disiću i Blagojeviću da u što skorijem roku ostvare pravo na rad na određeno vreme u drugim školama.

Isto obećanje istakao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog Mladen Šarčević na sastanku sa predstavnicima Foruma beogradskih gimnazija održanom u Ministarstvu 10. maja 2017. godine.

Ministarstvo je mnogo puta do sada dokazalo da je spremno da pomogne svima u skladu sa zakonskim mogućnostima i da nema potrebe za štrajkovima i pritiscima. Još jednom apelujemo na nastavnike da štrajkom ne ugrožavaju zdravlje.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prosvetni radnici počeli drugi štrajk glađu

Izvor: Blic, 13.Maj.2017

Prosvetni radnici Živadin Disić i Petar Blagojević kojima su vraćene licence nakon štrajka u februaru, počeli su danas drugi štajk glađu jer nije ispunjen njihov zahtev da budu vraćeni na posao...Forum beogradskih gimnazija naveo je da je dobio obećanje ministra prosvete Mladena Šarčevića...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.