Štrajk finskih lučkih radnika obustavio uvoz i izvoz

Izvor: S media, 04.Mar.2010, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk finskih lučkih radnika obustavio uvoz i izvoz

Radnici u finskim lukama nastavili su danas štrajk, pošto nisu uspeli da se sa poslodavcima dogovore o visini otpremnine, a obustavljanje protoka robe u zemlju i iz zemlje koštaće izvoznike oko 100 miliona evra dnevno.

Sindikat transportnih radnika saopštio je da pregovori o novim platama nisu uspeli i da su poslodavci odbili zahtev lučkih radnika da dobiju otpremnine u visini jednogodišnje plate.

Zaposleni u finskim lukama prekinuli su utovar i istovar >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << robe jutros u šest sati po lokalnom vremenu, što će imati negativan efekat na industriju u zemlji koja zavisi od izvoza, a koja je počela da pokazuje znake oporavka od svetske ekonomske krize.

Konfederacija finskih industrija saopštila je juče da će štrajk koštati izvoznike oko 100 miliona evra dnevno, prenela je agencija Rojters.

Štrajk će posebno težak udarac zadati finskoj papirnoj industriji, koja se skoro 10 godina bori sa niskim cenama i prevelikom ponudom na svetskom tržištu.

Neki proizvodjači papira saopštili su da će zbog štrajka morati da zatvore fabrike u roku od nekoliko dana, a svaki dan koji mašine ne rade košta taj industrijski sektor 30 miliona evra i dovodi do gubitka narudžbina i poslova.

Sindikat transportnih radnika dogovorio se u sredu o platama sa poslodavcima u sektoru drumskog saobraćaja, posle čega je obnovljen autobuski saobraćaj i prevoz robe, obustavljen u utorak veče.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.