Štrajk do kraja!

Izvor: Press, 29.Dec.2010, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk do kraja!

Radnici „Zastava automobila" ušli u zgradu opštine, gde će ostati sve dok im se ne obeća posao. Ministarstvo ekonomije juče dalo poslednju ponudu Radnici kragujevačke fabrike „Zastava automobili", koji protestuju već tri dana, zauzeli su juče svečani salon opštine pošto na javnom glasanju nisu prihvatili ni najnoviju ponudu Ministarstva ekonomije. Radnici kažu da neće izaći iz opštine dok im se ne obeća posao i da ne prihvataju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << otpremnine. S druge strane, u Ministarstvu ekonomije kažu da su štrajkači odbijanjem ponude pokazali da žele da ne rade i večito žive na grbači svih građana Srbije i budžeta.
„Nezaposlivi" i istrošeni
Za nastavak protesta i ulazak u opštinu glasalo je 95 odsto radnika, a tek njih 15, od okupljenih oko 600 ispred opštine, bilo je za prihvatanje ponude. Mihajlović je pre glasanja upozorio da se odlukom o nastavku protesta ulazi u nešto vrlo rizično.
- Ovo je konačna ponuda Vlade. Imamo nezvanične pretnje da ako odbijemo ovu ponudu, nećemo dobiti ni obećano od prošle nedelje. Ako izaberemo dalji protest, moramo biti odlučni da idemo do kraja, da u opštini dočekamo i Novu godinu, i Božić... Ja sam spreman na to, ali nemojte kada stignu pare za otpremnine svi da pojurite, pa da posle kukate da vas je neko izdao - upozorio je sindikalni lider Zoran Mihajlović.
Doneli krevete i hranu
On je radnicima objasnio da je pomak u pregovorima dan ranije napravljen u smislu da bi 20.000 dinara mesečno dobijali 24, umesto ranije predloženih 18 meseci.
Mihajlović je juče naglasio da se u novom predlogu nekoliko cifara iz ranijeg plana promenilo, te da je sada umesto 828, višak 910 radnika. Prema novom predlogu Ministarstva, u „Zastavi" bi, umesto 60, ostalo 70 radnika, zbog čega je Mihajlović prokomentarisao da su „opet njihovi direktori, na tajnoj večeri, napravili spisak onih koji ostaju, na koji su stavili i sebe".
Dragica Leković (52) ima 25 godina staža i pripada grupi od skoro 30 odsto Kragujevčana koje i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje zovu „nezaposlivi".
- Ni moj muž nema posao. Školujem tri dobra studenta. Kada sam tražila prekvalifikaciju, odbili su me rečima da ne može onaj ko ima više od 50 godina. Ako uzmem otpremninu, za dve godine neću imati kuda, do penzije je mnogo, a na tržištu rada ja sam izrabljena „Zastavina" roba - ogorčena je Dragica.
Juče u podne u zgradu opštine ušlo je prvih 100 radnika sa spiska za štrajk napravljenog dan pre. Oni će se smenjivati do konačnog ishoda. Poljski kreveti su odmah bili spremni, a hrana obezbeđena. Sindikat je juče čekao vesti i od gradonačelnika Kragujevca i narodnog poslanika Veroljuba Stevanovića, koji je u vreme ulaska u opštinu bio u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.