Štrajk Fijatovih radnika zbog neisplaćenih bonusa

Izvor: S media, 13.Jul.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk "Fijatovih" radnika zbog neisplaćenih bonusa



Stotine radnika fabrike italijanskog auto-giganta "Fijat" u Torinu obustavile su rad zbog straha da bi kompanija ovog meseca mogla da im uskrati stimulacije, nakon što je objavljeno da su gubici premašili 800 miliona evra u 2009. godini.


Prema podacima sindikata, oko 250 radnika koji čine 80 procenata zaposlenih u pogonu izrade menjača za automobile štrajkuje u fabrici "Mirafjori", a na sličan korak u ponedeljak su se odlučili i zaposleni u odeljenju za >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izradu limarije i u montaži.

Generalni sekretar uticajne sindikalne Federacije metalskih radnika regiona Pijemonte Djordjo Airaudo izjavio je da uprava kompanije mora da isplati novačane nagrade zbog toga što su oni u procesu otpuštanja dali veliki doprins unapredjenju finansijske situacije grupacije "Fijat."

Zaposleni u "Fijatu" dobijaju godišnje stimulacije, ali je zvanični predstavnik kompanije kazao da je deo nagrade koja bi trebalo da bude isplaćen ovog meseca "u direktnoj vezi sa poslovanjem firme u 2009. godini" i da će ona biti "možda nula."

Julski bonus isplaćen zaposlenima pao je u 2009. godini 50 procenata, na 600 evra, u poredjenju sa 1.200 evra u 2008.

Pored julskog bonusa, radnici su dobijali i mesečnu nagradu od 100 evra, koja ne zavisi od "Fijatovih" finansijskih rezultata tokom prethodne godine.

"Fijat", koji zapošljava 80.000 radnika u Italiji, objavio je u januaru

800 miliona evra gubitaka u 2009. godini zbog globalne recesije.

Hiljade radnika privremeno je otpušteno u šest "Fijatovih" fabrika na nekoliko sedmica u februaru i martu, a kompanija je najavila da će iduće godine u okviru mera štednje zatvoriti fabriku Termini imereze na Siciliji, koja zapošljava 1.400 radnika.

"Fijat" je prošlog petka objavio da je postigao dogovor sa sindikatima o restrukturiranju fabrike za montažu automobila Pomiljano D'Arko u blizini Napulja. Prema tom dogovoru, "Fijat" će uložiti 700 miliona evra u modernizaciju tog pogona i prebacivanje proizvodnje nove "pande" iz Poljske u Italiju.

U fabrici Pomiljano zaposleno je 5.300 radnika.

U tom pogonu "Fijat" namerava da uvede treću smenu i da proizvodnja traje 24 sata dnevno, s tim da se radi šest dana u sedmici. Da bi to postigala, kompanija želi da skrati broj dana za bolovanje i smanji mogućnost za štrajkove, a od radnika očekuje da prihvate kraće pauze za odmor i da rade i u trećoj smeni.

Dogovor o tim zahtevima postignut je prošlog meseca, kada je oko 4.600 radnika, 62 odsto zaposlenih, prihvatilo plan radikalnih promena u njihovoj radnoj praksi. Jedino se sindikat FIOM usprotivio tom predlogu i ne želi da potpiše sporazum.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u klikom na dugme.

Povezane vesti

Novi talas štrajkova u Grčkoj

Grčki kontrolori leta štrajku

Moguć štrajk u vrtićima

Nastavak štrajka u Kroacija Erlajnzu

Zakovao ekser u ruku

Komentari

Ostavi komentar Nema komentara

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrajk Fiatovih radnika zbog neisplaćenih bonusa

Izvor: EMportal, 13.Jul.2010

Stotine radnika fabrike italijanskog auto-giganta Fiat u Torinu obustavile su rad zbog straha da bi kompanija ovog meseca mogla da im uskrati stimulacije, nakon što je objavljeno da su gubici premašili 800 miliona evra u 2009. godini, prenele su danas agencije.

Nastavak na EMportal...

Štrajk Fiatovih radnika zbog neisplaćenih bonusa

Izvor: AutoBlog, 13.Jul.2010

Stotine radnika fabrike italijanskog auto-giganta "Fijat" u Torinu obustavile su rad zbog straha da bi kompanija ovog meseca mogla da im uskrati stimulacije (bonuse), nakon što je objavljeno da su gubici premašili 800 miliona evra u 2009. godini, prenele su danas agencije.Prema podacima sindikata,...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.