Srpska: Sporazum odložio štrajk

Izvor: B92, Beta, 11.Maj.2010, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska: Sporazum odložio štrajk

Banjaluka -- Predsedništvo Saveza sindikata Republike Srpske (RS) i štrajkački odbor odlučili su da odlože jednočasovni štrajk upozorenja, najavljen za 12. Maj.

Odluka je doneta jer je postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru i povećanju najniže plate radnika. Predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da se prvi konkretni rezultati dogovora sa Vladom RS i Udruženjem poslodavaca moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osetiti do kraja ovog meseca, dodajući da će odluka o štrajku biti aktivirana ako rezultati ne budu postignuti.

Prema njenim rečima, jedino je predsednik granskog sindikata tekstila, kože i obuće Danko Ružičić bio uzdržan pri donošenju ovakve odluke.

Mišićeva je navela da je od Vlade RS zatraženo da deo novca namenjenog tekstilnoj industriji preusmeri na povećanje najnižih plata u oblasti tekstila, obuće i kože, kako bi i tim radnicima najniža plata bila 370 konvertibilnih maraka (oko 185 evra) umesto 320 KM (oko 160 evra).

Prošle sedmice potpisan je novi kolektivni ugovor prema kojem će najniža plata biti 370 KM, osim radnika zaposlenih u oblasti tekstila, obuće i kože, koji bi do kraja godine trebalo da primaju najnižu platu od 320 KM.

Predsednica Saveza sindikata navela je da bi odluka o povećanju najniže plate trebalo da se odnosi na 20.000 radnika u RS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.