Izvor: B92, 10.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečena blokada autoputa

Lapovo -- Policija je intervenisala sprečavajući radnike fabrike "Zastava elektro" i GIK "Prvi maj" da legnu na autoput i blokiraju ga.

Radnici fabrika "Zastava elektro" iz Rače kragujevačke I GIK "Prvi maj" iz Lapova, posle nekoliko meseci štrajka pokušali su danas da blokadom auto puta od svojih poslodavaca iznude isplatu zaostalih zarada, ali ih je u tome sprečila policija. Posle neuspešnog pokušaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << blokade auto puta, štrajkači su blokirali prugu u Lapovu.

Predsednici štrajakčkih odbora obe kompanije najavljuju da će svakodnevno pokušavati blokadu pruge I auto puta do ispunjenja zahteva.

Radnici "Zastava elektro” i GIK "Prvi maj" štrajkuju već mesecima zahtevajući da im se isplate zarade koje su, kažu, pošteno zaradili.

Kako štrajk nije dao rezultate odlučili su da blokiraju autoput Beograd-Niš i na taj način radikalizuju protest.

Međutim, nedaleko od auto puta sačekala ih je interventna policija.

S obzirom da nisu uspeli da izađu na autoput, štrajkači su pribegli alternativnom rešenju - blokirali su prugu u Lapovu.

Sindikalni lideri naglašavaju da je do radikalizacije štrajka došlo jer je u pitanje dovedena životna egzistenacija porodica ovih radnika.

Radnicima u protestu pridružio se i predsednik opštine Lapovo koji kaže da sa njima saoseća i u potpunosti razume probleme radnika.

U međuvremenu vlasnici ova dva preduzeća o zahtevima radnika u štraku pregovaraju sa nadležnima Ministarstva rada i socijalne politike, ali bez predstavnika zaposlenih.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija sprečila blokadu pruge i autoputa kod Lapova

Izvor: 24sata, 10.Jun.2009

Radnicima tog preduzeća, koji već dva meseca štrajkuju zbog neisplaćenih sedam zarada, pridružili su se i njihove kolege iz priatizovane firme "Zastava elektro" iz Rače, koji takođe protestuju zbog neisplaćenih zarada.

Nastavak na 24sata...

Radnici blokirali prugu

Izvor: RTS, 10.Jun.2009

Nezadovoljni radnici dva preduzeća na kratko blokirali železničku stanicu Lapovo, a pre toga policija ih u dva navrata sprečila da blokiraju autoput Lapovo-Kragujevac...Oko četiri stotine radnika fabrika GIK "1. Maj" iz Lapova i "Zastava-elektro" iz Rače pokušali su danas u dva navrata da blokiraju...

Nastavak na RTS...

Tuča radnika i policije u Lapovu (VIDEO)

Izvor: Mondo, 11.Jun.2009, 06:38

Radnici kombinata "1. maj" iz Lapova pokušali da blokiraju prugu i autoput. Intervenisala policija, ima lakše povređenih

Nastavak na Mondo...

Smrt sprečena batinama

Izvor: Glas javnosti, 11.Jun.2009

BEOGRAD - Oko 180 radnika GIK „1. maj“ iz Lapova pokušalo je juče da izvrši samoubistvo ležanjem na prugu i bacanjem pod vozila na autoputu, ali su u tome sprečeni. Oni ističu da će pokušavati i dalje, jer ne vide drugi način da im se isplati osam zaostalih plata, ali i da se uposle da rade....

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.