Socijalni dijalog: dogovor je da nema dogovora

Izvor: Politika, 17.Feb.2011, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalni dijalog: dogovor je da nema dogovora

Predstavnici vlasti, sindikata i poslodavaca posle dužeg vremena seli za isti sto. – Nema sporazuma o minimalnoj ceni rada i obustavi štrajkova

Ni dogovor o povećanju minimalne cene rada, ni odluka o prekidu štrajka dela zaposlenih u državnoj službi nisu rezultat jučerašnjeg sastanka Socijalno-ekonomskog saveta. Ipak, sama činjenica da su se predstavnici vlasti, sindikata i poslodavaca posle duže vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << našli za istim stolom, za novinare je vest.

– Najiskrenije, naterala nas je zajednička muka, ali i želja da budemo deo rešenja, a ne deo problema, objašnjavao je juče novinarima Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, kako to da su se posle teških reči sastali članovi Socijalno-ekonomskog saveta. Bez obzira na to što međusobno suprotstavljeni stavovi nisu približeni, diskusija među njima je bila civilizovana, kazali su učesnici ovog sastanka.

Što se ministra Ljajića tiče, država nema novca za izlaženje u susret zahtevima jednog dela zaposlenih u državnoj administraciji za povećanjem zarada. Za Nebojšu Atanackovića, predsednika Unije poslodavaca, povećanje zarada budžetskim korisnicima znači smanjenje ličnih dohodaka i povećanje broja nezaposlenih u privatnom sektoru. Sa treće strane Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da je najbolja ilustracija opravdanosti štrajka prosvetara činjenica da je prosečna potrošačka korpa skuplja od 52.000 dinara, dok je plata u prosveti 40.000 dinara.

– Nadam se da ćemo kroz socijalni dijalog doći do rešenja problema zdravstvenih i prosvetnih radnika – očekivanje je nadležnog ministra Ljajića.

Posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, kojoj je prisustvovao i ministar prosvete Žarko Obradović, njegov kolega Rasim Ljajić je istakao kako Ministarstvo finansija pravi kalkulacije o mogućnostima povećanja minimalne cene rada po satu. Dok sindikati insistiraju da to bude 105, poslodavci ne pristaju na više od 96 dinara.

– Dogovor je da na idućoj sednici donesemo odluku o minimalnoj ceni rada, a ukoliko se ne postigne saglasnost, vlada će o tome odlučiti onako kako je to zakonom predviđeno – kazao je Ljajić i najavio da će sledeće sedmice biti održana posebna sednica Socijalno-ekonomskog saveta posvećena privrednim problemima kojoj će prisustvovati predstavnici ekonomskog dela vlade.

Branislav Čanak, predsednik sindikata „Nezavisnost” uveren je da štrajkova ne bi ni bilo da se o tome razgovaralo u septembru ili oktobru prošle godine.

Socijalno ekonomski savet preporučio je juče ministru Ljajiću da potpiše prošireno dejstvo dva granska kolektivna ugovora, za oblast građevine, poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede. Inače, formiran je i novi Odbor koji će utvrditi reprezentativnost socijalnih partnera, oko čega je u poslednje vreme bilo i najviše sporenja.

A. Nikolić

---------------------------------------------

Ne dao bog da novinari štrajkuju

Kada je o povećanju zarada reč, Ljubisav Orbović, sugerisao je vlastima da bi boljom naplatom poreza i doprinosa mogla da se obezbede značajna sredstva za raspodelu zaposlenima u državnoj službi. Na podsećanje novinara da je povećanje plata i penzija za 24 odsto, znači i povećanje rashoda za oko 200 milijardi dinara i pitanje gde bi država mogla da nađe sredstva koja prevazilaze očekivane prihode od „Telekoma”, Orbović odgovara:

– Nije na sindikatima da gledaju gde država može da nađe novac.

Na to je reagovao Branislav Čanak, predsednik sindikata „Nezavisnost”:

– Ne dao bog da novinari počnu da cene sebe i štrajkuju tražeći povećanje plata. I da onda neko kaže šta hoće ovi mediji, kad para u kasi nema.

Čanak kaže da, kao bivši novinar, vrlo dobro zna kako su plaćeni zaposleni u medijima i u kakvim uslovima rade.

Na to se nadovezao i Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca. Uveren je da i novinari, koji su takođe deo realnog sektora, vrlo dobro znaju sa kakvim se problemima suočavaju njihovi poslodavci.

objavljeno: 18.02.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.