Slovenska javnost nije naklonjena štrajku liječnika

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Nov.2016, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenska javnost nije naklonjena štrajku liječnika

LJUBLJANA - Slovenska javnost nije naklonjena zahtjevima liječnika u javnom zdravstvu koji su već dva tjedna u štrajku, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Štrajk je pokrenuo sindikat liječnika i stomatologa Fides, koji traži poboljšanje uvjeta rada i za trećinu veće plaće, što je vlada u dosadašnjim pregovorima odbijala, a odbijena je i sugestija da bi liječnici trebali >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << biti izuzeti iz postojećeg sustava plaća u javnom sektoru.

Prema ispitivanju "Dela", samo 13 posto sudionika ankete provedene prošlog tjedna smatra da su plaće liječnika premale, 71 posto ne odobrava štrajk, dok ih je 70 posto protiv izuzimanja zdravstva iz jedinstvenog sustava plaća za državne službenike i javni sektor.

Slovenska televizija objavila je krajem prošlog tjedna specijalnu tematsku emisiju o pojavama korupcije u zdravstvenom sustavu, tijekom koje je ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc rekla da je dobivala prijetnje od onih kojima odgovara sadašnji neracionalni sustav naručivanja opreme i lijekova u zdravstvu, što pojačava troškove i gubitke u bolnicama.

Reagirajući na vrlo gledanu emisiju, liječnički sindikat je izjavio da nije odgovoran za loše ekonomsko stanje zdravstvene blagajne te kako je sramota da nijedna vlada do sada korupciju u zdravstvu nije riješila pa se time moraju baviti istraživački novinari.

Fides je najavio da će štrajk u utorak zaoštriti ako se na novim pregovorima s vladom, koji su najavljeni za ponedjeljak popodne, ne dođe do dogovora.

Zbog štrajka liječnici u javnim zdravstvenim ustanovama od 8. listopada rade samo 40 sati tjedno, koliko su dužni po zakonu, što otežava rad u bolnicama i domovima zdravlja.

Do sada je zbog toga jedan dio operativnih zahvata, osobito u manjim bolnicama, stavljen na listu čekanja, ali se najavljuje da bi zaoštravanje štrajka moglo izazvati i veće probleme u cijelom zdravstvenom sustavu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.