Slovenačke sudije u belom štrajku

Izvor: Politika, 15.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenačke sudije u belom štrajku

Dok štrajkački odbor tvrdi da im država duguje preko 100 miliona evra, pominje se će se sudski zaostaci, zbog kojih je Slovenija na tapetu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, radikalno povećati, umesto da se smanje

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana – „Situacija u slovenačkom sudstvu je krajnje ozbiljna”, upozorio je uoči sudskih ferija, koje su počele 15. jula, Franc Testen, predsednik Vrhovnog suda Slovenije. Razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za brigu je „beli štrajk” u koji su njegove kolege, sudije, stupile 1. jula a koji još uvek traje, jer je vlada premijera Janeza Janše odbila zahtev zaposlenih u sudstvu da im povisi plate.

I dok štrajkački odbor tvrdi da država sudijama duguje preko 100 miliona evra bruto, Testen opominje da će se sudski zaostaci, zbog kojih je Slovenija stalno na tapetu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, radikalno povećati, umesto da se smanje.

Slovenija je proteklih godina platila preko pola miliona evra na ime odštete građanima koji su je tužili sudu u Strazburu zbog dugih sudskih procesa ili proceduralnih grešaka. Zato je vlast prošle godine lansirala „projekt Lukenda”, nazvan po prezimenu čoveka koji je prvi dobio ovakvu tužbu protiv Slovenije, a prema kome je sudstvo do 2010. trebalo da se reši ne samo zaostataka, nego prevashodno Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i plaćanja na hiljade evra globa i sudskih troškova.

Sudije su odbile ponuđenu reformu platnih razreda uz zahtev da one budu izjednačene sa poslaničkim i argument da je njihov poziv odgovorniji od drugih, što je izazvalo takmičenje među različitim pozivima, pa su lekari dokazivali da nisu ništa manje vredni pošto spasavaju živote dok sudije samo odlučuju o njima" Sudije su otišle korak dalje, pa su vladinu reformu svojih plata predale na procenu najvišoj sudskoj instanci u državi, koja im je dala za pravo; od tada sudije traže da im vlast prizna šta im pripada i preračunavaju koliko im država duguje, kako bi službenu Ljubljanu skinule sa tapeta suda u Strazburu. Uzjogunio se i Janšin kabinet, i odlučio da „neće podleći ucenama”.

Sudije u međuvremenu, rešavaju taman toliko predmeta, koliko od njih traži norma. Za Testena ovakav razvoj događaja nije iznenađenje, jer je uveren da aktuelna vlada uoči izbora neće povući nikakav potez kojim bi problem razrešila. Vlada ne sme ni da izvrši nov zahvat u budžet, pošto je opozicija ionako kritikuje zbog rastuće inflacije.

Štrajkački odbor je pozvao sudije i da podignu tužbe protiv države (petoro sudija je to već učinilo), jer su „niz godina bile nezakonito zakinute zbog preniskih plata”. Sudije prelomnom godinom za nepravdu koju im je država nanela smatraju 1997, jer je tada slovenački parlament odlukom snizio plate svim funkcionerima za 20 odsto. S obzirom na zastarevanje delikta, sudije mogu da tuže državu samo za period od 2003. do 1. januara 2008, a tako su došle i do minusa od sto miliona evra bruto. To iznosi, prema rečima predsednice štrajkačkog odbora Janje Roblek, 50.000 evra bruto, na pojedinog sudiju. Vođe štrajka su odlučile da se ponovo sastanu posle mesec i po dana sudskog raspusta i tada odluče o daljem zaoštravanju zahteva prema državi. U planu su, kako saznajemo, potpuna obustava rada, javni protest pred parlamentom i smanjenje obima rada za deset odsto.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 16/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.