Sindikati pravosuđa: Vučić obećao pomoć koju nismo dobili

Izvor: N1 televizija, 20.Maj.2016, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati pravosuđa: Vučić obećao pomoć koju nismo dobili

Sindikati pravosuđa Srbije i zaposleni u zatvorima, a koji rade u administraciji, najavili su da će održati štrajk odmah po formiranju nove Vlade. Zahtevaju veće zarade i bolje uslove rada.

Overa i izdavanje uverenja u sudovima u narednom periodu biće usporeni, jer zaposleni u birokratiji kažu da će stupiti u štrajk. Traže poštovanje sporazuma iz 2013. godine, kojim je predviđen drugačiji obračun >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zarada, a od premijera Aleksandra Vučuća da ispuni obećanje o isplati pomoći od oko 20.000 dinara.

"Mi do dan danas nismo dobili tu pomoć, s obzirom na to da nam je obećana pomoć onda vam je jasno u kakvoj smo situaciji kad nam treba pomoći. Nećemo, pretpostavljam, bar za sada je takav dogovor da nećemo ići pred Vladu da ih molimo zato što imamo neke druge koji tamo spavaju, pa ih niko ne vidi, dosta smo poniženi i ovako", kaže Slađanka Milošević iz Sindikat pravosuđa Srbije

Da su poniženi kažu i zaposleni u zatvorima. Navode da dok su im plate smanjene kao i broj radnika, posao je uvećan. Zato najavljuju štrajk i dodaju da prava zatvorenika neće biti ugrožena.

"Osim što se neće sprovoditi na sudove, neće se raditi posete, neće biti dozvoljene, neće biti dozvoljeni prijemi paketa i ostalo", kaže Zvonko Tomašević iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

U pravosudnoj administraciji zaposleno je ukupno 11.600 ljudi, a plata se kreće između 25 i 30.000 dinara. Zaposleni navode da povišicu nisu dobili već duže vreme, ali zato jesu prekovremeni rad.

Sporazum da im plata bude uvećana između 3.000 i 6.000 dinara zaposleni u pravosuđu su sa nadležnima iz Ministarstva pravde potpisali još pre tri godine, ali kako navode to je ostalo samo na papiru. Najavu štrajka u zatvorima i pravosuđu u Ministarstvu pravde nisu želeli da komentarišu.

S druge strane advokat Đorđe Simić kaže da će mogući štrajk dovesti do ozbiljnih posledica u pravosuđu.

"Bez administrativnih radnika ne može da finkcioniše nijedan sud, kao što smo imali 2014. može da se desi ponovo da imamo potpunu paralizu i potpuno odlaganje svih sudskih postupaka izuzev eventualno pritvora i privremenih mera", kaže Đorđe Simić, advokat.

Minimum procesa rada u pravosuđu zabeležen je 2015. kada su advokati štrajkovali više od četiri meseca. Za to vreme nisu održavana suđenja i druge procesne radnje.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Sindikati pravosuđa: Vučić obećao pomoć koju nismo dobili

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Maj.2016

Sindikati pravosuđa Srbije i zaposleni u zatvorima, a koji rade u administraciji, najavili su da će održati štrajk odmah po formiranju nove Vlade. Zahtevaju veće zarade i bolje uslove rada...Overa i izdavanje uverenja u sudovima u narednom periodu biće usporeni, jer zaposleni u birokratiji kažu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.