Sindikati: Vlast i vodu rasprodaje

Izvor: Vesti-online.com, 10.Nov.2011, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati: Vlast i vodu rasprodaje

Predstavnici sindikata zaposlenih u komunalnim delatnostima nisu postigli dogovor sa predstavnicima Vlade Srbije i najavili su mogućnost radikalizacije štrajka, ukoliko se iz skupštinske procedure ne povuku predlozi zakona o komunalnim delatnostim i javno-privatnom partnerstvu.

Član organizacionog odbora protesta iz sindikata Nezavisnost Milan Simić rekao je novinarima po izlasku iz zgrade vlade da su štrajkači >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << razgovarali sa ministrom zaštite životne redine, rudarstva i prostornog planiranja Oliverom Dulićem.

"Predali smo zahteve, ali nikakav dogovor nije postignut. Nastavljamo pregovore sledeće nedelje", precizirao je on.

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Milan Grujić rekao je da se sindikati tim zakonima bave četiri godine, a da ih vlast donosi "preko noći".

"Nijedan od predloženih zakona nije prošao Socijalno-ekonomski savet. Obmanuli su nas i nisu nas uvažili kao partnere", kazao je Grujić i istakao da je današnji protest "mirna opomena", a da će slediti "bageri na ulicama".

Više hiljada zaposlenih u komunalnim delatnostima protestuje, jer se ne slažu sa predloženim zakonskim rešenjima koja se odnose na raspolaganje prirodnim resursima, odnosno vodom.

Oni su u pet do 12 sati krenuli u protestnu šetnju sa Trga Nikole Pašića do zgrade Vlade Srbije, a odatle do zgrade Skupštine Srbije i Ministarstva ekonomije.

U ulicama kojima su prolazili, policija je privremeno obustavila saobraćaj.

Predstavnici sindikata su na početsku skupa poručili vlastima da im neće dozvoliti rasprodaju vode u Srbiji.

"Sve su već prodali sada hoće i našu vodu ali mi ne damo", kazali su predstavnici okupljenih i istakli da je današnji skup "početak radničke revolucije, jer jedino radnici mogu da promene nešto u zemlji čija je industrija propala".

Okupljeni nose sindikalna obeležja i transparente među kojima su:

"Dalje neće moći, ovog puta vam neće proći", "Hoćemo sahranu dostojnu čoveka" i "Kad mi budemo stali, vi ste pali".

Protest zajednički organizuju sindikalni ogranci Saveza samostalnih sindikata Srbije, sindikata Sloga, kao i sindikata Nezavisnost.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.