Sindikat Elektroprivrede RS izašao kao pobednik: Direktori UDARILI NA TVRD ORAH, popustili pred štrajkom

Izvor: Blic, 18.Mar.2017, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat Elektroprivrede RS izašao kao pobednik: Direktori UDARILI NA TVRD ORAH, popustili pred štrajkom

Radnici „Elektroprivrede RS“ u poslednjem času su odustali od štrajka zbog odluke o smanjenju plate u proseku za 20 odsto – saznaje „EuroBlic“.

Rukovodstvo „Elektroprivrede RS“ i sindikati preduzeća su nakon dužeg vremena postigli dogovor oko novog kolektivnog ugovora po kojem je bilo predviđeno ukidanje zimnice i regresa od 840 KM kroz plaćenu struju, te umanjenje stope minulog rada.

Međutim, rukovodstvo preduzeća je napravilo pravilnik po >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojem se odstupalo od dogovora. Zaposleni su bili pred odlukom o štrajku, nakon čega su uprava i Ministarstvo industrije povukli pravilnik iz procedure. Sada počinju ponovo pregovori oko novog kolektivnog ugovora.

Predsednik Odbora sindikata energetike RS Slobodan Ostojić potvrđuje za „EuroBlic“ da su sindikalci ERS prekjuče hteli da donesu odluku o štrajku i da su odustali nakon što je pravilnik povučen.

- Sve je poskupelo i još će biti poskupljenja. Ne može nam plata biti manja za 20 odsto. Mi smo pristali na određena umanjenja i uštede, a neka oni uštede na javnim nabavkama - poručuje Ostojić.

Po zvaničnim statističkim podacima, prosečna plata zaposlenih u proizvodnji i snabdevanju električnom energijom u januaru bila je 1.080 KM i za 265 maraka je veća u odnosu na republički prosek.

Istovremeno, deset zavisnih preduzeća holdinga „Elektroprivrede RS“ objavilo je finansijske izveštaje za prošlu godinu. Svi su prikazali dobit, osim Rudnika i Termoelektrane „Gacko“ koji su naveli gubitak od 4,1 milion maraka. Broj radnika ostao je gotovo isti, odnosno na ukupnom nivou je veći za četiri i ima ih 8.949. U taj broj nisu uračunati zaposleni Mešovitog holdinga ERS. Broj radnika povećan je za oko 1.500 u deset godina.

Najviše je broj radnika povećala „Elektrokrajina“ Banjaluka – oko 580, zatim RiTE „Gacko“ -338, te RiTE „Ugljevik za 334 radnika više u poslednjih deset godina.

Prekomeran broj zaposlenih je doveo do velikih gubitaka u sistemu ERS što i jeste jedan od razloga za pregovore o novom Kolektivnom ugovoru.

Podsećamo da je 22. februara uprava ERS saopštila da se pregovori oko novog kolektivnog ugovora privode kraju i da bi trebalo da bude potpisan početkom marta. Tada je rečeno da zaposleni više neće moći računati na zimnicu i ogrev, ali će biti korigovani koeficijenti, naročito onih koji direktno učestvuju u proizovodnji.

U upravi su tvrdili da su stavovi sindikata i uprave usaglašeni po većini pitanja i da će biti ispoštovani i zahtevi Vlade RS za uštedama u elektroenergetskom sistemu, a sindikalci su poručili kako su naišli na podršku v.d. direktora Željka Kovačevića.

- Cilj je da naši radnici koji su nosioci proizvodnje i održavanja budu adekvatno plaćeni za svoj rad i u proizvodnim i distributivnim preduzećima – kaže predsednik sindikata gatačke RiTE Željko Tepavčević.

Cilj sindikata je da se kroz kolektivno pregovaranje naprave određene uštede na onim davanjima koje ostvaruju samo pojedinci ili grupe zaposlenih.

Poslovanje preduzeća ERS u  2015. i 2016. godini

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.