Sedmi dan bez hrane

Izvor: Politika, 17.Maj.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedmi dan bez hrane

Zbog pogoršanog zdravstvenog stanja sedam radnika fabrike vijaka „Gradac” iz Valjeva koji sedmi dan štrajkuju glađu, juče intervenisala ekipa hitne pomoći

Valjevo – Zdravstveno stanje sedam radnika valjevske fabrike vijaka „Gradac” koji su se prošlog ponedeljka zabarikadirali u upravnoj zgradi gde su počeli štrajk glađu, teško je ali još niko nije životno ugrožen. Juče oko 12 časova, na poziv predsednika štrajkačkog odbora, ekipa hitne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pomoći pregledala je sve štrajkače.

Dežurni lekar dr Jelena Madžarević kazala je da niko od radnika nije prihvatio savet da prekinu sa štrajkom i da krenu sa njima kako bi primili adekvatnu terapiju.

– U sali smo zatekli pet muškaraca i dve žene koji punih šest dana štrajkuju glađu i njihovo zdravstveno stanje nije dobro, jer su i fizički i psihički iscrpljeni. Svi se žale na vrtoglavicu, malaksalost kao i trnjenje ruku i nogu što je posledica njihovog trenutnog stanja i dehidracije. Trenutno niko od njih nije životno ugrožen, ali ako se štrajk nastavi njihovo stanje može se bitno pogoršati – kazala je dr Madžarević uz napomenu da su pojedini radnici dobili terapiju dok su je neki odbili.

Od pre tri dana radnicima koji štrajkuju glađu pridružio se i predsednik štrajkačkog odbora Tomislav Divković, koji nam je kazao da radnici ne žele da odustanu od svojih zahteva, odnosno isplate zarada koje nisu primili duže od šest meseci, uplate socijalnog i penzionog osiguranja i odustajanja vlasnika od takozvane   reorganizacije koju smatraju pogubnom za većinu zaposlenih.

Pomaka u razgovoru sa većinskim vlasnikom fabrike još nema što je juče potvrdio i direktor Branko Radojičić, koji je ponovio da je jedini način za izlazak iz krize reorganizacija fabrike.

– Rešenje je ono što sam i u prethodnim pregovorima rekao: da uzmemo stvari u svoje ruke i da budemo strpljivi još mesec-dva dana i da se većina zaposlenih nađe u reorganizovanoj fabrici. Da će neko ostati bez posla, nažalost, hoće i ja to nikada nisam krio – kazao je direktor „Gradca”naglašavajući da rukovodstvo i on, čiji je sada ofis u fabričkoj portirnici, rade na rešavanju potraživanja u zemlji i inostranstvu kako bi makar deo duga prema radnicima bio izmiren.

B. Novović

[objavljeno: 18.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.