ŠTRAJK PRITVORENIKA U CENTRALNOM ZATVORU

Izvor: Kurir, 17.Apr.2011, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTRAJK PRITVORENIKA U CENTRALNOM ZATVORU

BEOGRAD- Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da 817 pritvorenika u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu od subote odbija da uzme hranu koja se priprema u zatvorskoj kuhinji, uz zahteve koji su u najvećoj meri vezani za sudstvo

BEOGRAD- Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da 817 pritvorenika u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu od subote odbija da uzme hranu koja se priprema u zatvorskoj kuhinji, uz zahteve koji su u najvećoj meri >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vezani za sudstvo.

- Uprava Okružnog zatvora u Beogradu je dobila izvesne zahteve pritvorenih lica koji su, u najvećoj meri vezani za nadležnost sudstva, dok je manji broj vezan za rad uprave ustanove, ističe se u saopštenju i navodi da hranu ne uzimaju 750 muškaraca i 67 žena.

U pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu trenutno se nalazi oko 1.450 pritvorenih lica, od kojih je 67 pritvorenica, to jest pritvorenih lica ženskog pola.

Situacija u Okružnom zatvoru u Beogradu potpuno je mirna, kako se ističe, bez bilo kakvih incidenata, a sve ostale redovne aktivnosti odvijaju se u skladu sa propisima.

Upravnik Okružnog zatvora u Beogradu i njegovi saradnici u stalnom su kontaktu i razgovoru sa pritvorenim licima, koji su istakli da nemaju nikakve zamerke na odnos pripadnika službe za obezbeđenje prema njima, navodi Uprava.

Kako je saopšteno, o svemu navedenom obavešten je predsednik Višeg suda u Beogradu, koji će od ponedeljka, sa svojim saradnicima, posetiti i razgovarati sa pritvorenim licima.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i Okružni zatvor u Beogradu već sprovode mere koje su u domenu objektivnih predloga pritvorenih lica. Očekuje se skori završetak renoviranja stare zgrade u Padinskoj skeli i završetak radova na tamošnjoj novoj ustanovi, što će u znatnoj meri rasteretiti ostale ustanove, a naročito Okružni zatvor u Beogradu.

Tokom prošle nedelje, završen je teneder koji je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala radi odabira izvođača radova za zgrade u Padinskoj skeli, u koju će se za oko tri meseca smestiti 250 pritvorenih lica, a u novoj ustanovi u Padinskoj skeli moći će da se smesti još 500 lica.

Pritvorenice u Okružnom zatvoru prestale štrajk glađu

Broj pritvorenika koji štrajkuju glađu u Okružnom zatvoru u Beogradu smanjen je u nedelju posle podne, nakon što su sve pritvorenice pristale da uzimaju hranu pripremljenu u zatvorskoj kuhinji.

- Svih 67 pritvorenica Okružnog zatvora u Beogradu pristalo je da uzme hranu pripremljenu u zatvorskoj kuhinji, rekla je Zorana Vučićević iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako je navedeno, zahtevi štrajkača su uglavnom u nadležnosti sudstva, a ne zatvorske uprave.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.