Rusija: Nađa Šavčenko započela štrajk glađu

Izvor: B92, 03.Mar.2016, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Nađa Šavčenko započela štrajk glađu

Donjeck -- Ukrajinski vojni pilot Nađa Savenčko protiv koje je Rusija zatražila 23 godina zatvora za smrt dva novinara na istoku Ukrajine započela je štrajk glađu i žeđu.

"Rusko tužilaštvo je naglo zatražilo da se suđenje odloži za 9. mart, a Nađi Savčenko nije data mogućnost da govori. U znak protesta, ona je najavila da od danas stupa u štrajk glađu i žeđu", izjavio je Frans presu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan od njenih advokata Nikolaj Polozov.

Na suđenju u Donjecku rusko tužilaštvo zatražilo je u sredu 23 godine zatvora za ukrajinskog vojnog pilota Nađu Savčenko koja je optužena za smrt dvojice novinara na separatističkom istoku Ukrajine.

Nađa Savčenko je optužena da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u leto 2014. godine.

Prema navodima Moskve, Savčenko je uhapšena početkom jula 2014. na ruskoj teritoriji. Ona, međutim, tvrdi da su je zarobili proruski pobunjenici na istoku Ukrajine i predali ruskim vlastima.

Kijev i Zapad su više puta tražili od Moskve da oslobodi Savčenkovu. Ona je, u vreme kada već bila zarobljena, izabrana u Ukrajini za poslanicu partije bivše premijerke Julije Timošenko.

Tužilac je takođe rekao da ona nema pravo da se pozove na imunitet pošto je zločin za koji se tereti počinjen pre nego što je izabrana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.