Resavica: Ko u Vladi koči nove rudnike?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2014, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Resavica: Ko u Vladi koči nove rudnike?

Rudari iz Resavice su, u Bogovini, na današnjem glavnom odboru sindikata tog rudnika najavili štrajk ukoliko ne započnu razgovore o svojoj sudbini sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pored prijema kod Vučića, sindikalci traže i odgovore ko i zašto u Vladi Srbije godinama koči atraktivne programe otvaranja novih rudnika uglja i termoelektana i tvrde da je dobro poznato da za rudnike postoji veliko interesovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << inostranih investitora.

Za rudnike Štavalj i Ćirikovac zainteresovani su investitorima iz Češke, koji su spremni da ulože oko milijardu evra u otvaranje ležišta i izgradnju elektrana, rekao je predsednik sindikata Goran Nikolić.

Slično je i za rudnike Poljana i Zapadnomoravski basen. Ne traže garancije države, a kredit bi se vraćao kroz isporučenu struju, naveo je on.

Nekome to nije u interesu i zbog toga imamo klasičnu privatizaciju, koja vodi gašenju rudnika, istakao je Nikolić.

Sindikalci ne prihvataju klasičnu prodaju preduzeća, jer bi to, kako oni tvrde, značilo brzo i sigurno zatvaranje rudnika, što bi imalo nesagledive demografske i ekonomske posledice po nerazvijene krajeve gde se rudnici nalaze.

Sa druge strane Srbija bi, prema tvrdnjama sindikata, posle 160 godina ostala bez ijednog podzemnog rudnika uglja.

U odlukama sindikata od Vlade Sbije se zahteva da poštuje svoju odluku od 1. novembra prošle godine i hitno počne sa sprovođenjem Plana rada i konsolidacije rudnika Resavica, koji predviđa brzi razvoj i oporavak rudnika uglja, investicije od blizu milijardu evra, kao i prestanak subvencionisanja.

Sindikalci smatraju da je sprovođenje Plana rada i konsolidacije u okviru Elektroprivrede Srbije jedini način opstanka ovog javnog preduzeća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.