Radnici »Farmlanda« štrajkom traže zarade

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Nov.2015, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici »Farmlanda« štrajkom traže zarade

BANJALUKA - Dio radnika Govedarske farme "Farmland" Nova Topola i juče je nastavio štrajk, dok iz Uprave poručuju da su radnicima prije četiri dana isplatili jednu platu, a da će još jedna "leći" do kraja ove sedmice.

Naime, grupa od oko 60 radnika zbog neisplaćenih plata štrajkuje već šesti dan neprekidno i tokom noći, a do sada ih niko od nadležnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nije posjetio niti im se obratio. Kako su rekli juče, ukoliko se nešto ne promijeni u narednom periodu biće prinuđeni da presele štrajk u Banjaluku, pred zgradu Vlade RS.

Slobodanka Šnjegota, koja radi u ovoj farmi 26 godina, kaže da su "nadležni vjerovatno zauzeti svojim problemima pa niko nema ni vremena da ih posjeti". Ona je navela su odbili prijedlog direktora da se vrate na posao, sve dok ne dobiju svoje zarade.

"Sada je Uprava, na čelu sa direktorom, ušla u naše šuplje čizme i kanale za mužu, i to bukvalno, jer je proizvodni pogon skoro sav u štajku, pa je taj dio posla spao na njih. Neka sada malo vide kako je", kaže Šnjegota, kojoj se, kako je rekla, duguje oko 4.000 maraka u zaostalim platama. Još veći problem za radnike je, kako kažu, to što su obično svi iz kuće zaposleni u "Farmlandu".

"Supruga i ja smo zaposleni, oboje kao radimo, a nemamo 10 feninga u kući. Mogli bi oni isplatiti sve što duguju samo da hoće, neka prodaju samo dio voznog parka i sve će biti dobro", rekao je radnik Dalibor Gajić.

U još goroj situaciji je tročlana porodica Stijaković, koja kaže da im je život postao teško preživljavanje. Inače, radnici tvrde da im se, pored neisplaćenih plata, već godinama ne uplaćuje i socijalno osiguranje.

Sa druge strane, iz Uprave "Farmlanda" ističu da je rad obustavio manji dio radnika "Farmlanda", i to zbog neisplaćene dvije plate. Isto tako, naglašavaju da su svi proizvodni kapaciteti ove govedarske farme u funkciji, jer veći dio radnika nije prestajao s radom, te ne postoji opasnost prekida proizvodnje.

"Svi računi društva u poslovnim bankama su aktivni i platni promet se odvija nesmetano", naveli su iz Uprave "Farmlanda".

Pojašnjavajući problematiku u poslovanju ove farme, navode da je ona nastala diobom PIK "Mladen Stojanović" Nova Topola, te da je "Farmland" pravni sljednik Govedarske farme Nova Topola. Dodaju da je "Farmland" u više navrata, po osnovu solidarne odgovornosti pravnih sljednika PIK "Mladen Stojanović" Nova Topola, bio prinuđen da plaća značajna novčana sredstva i drugih pravnih sljednika PIK "Mladen Stojanović".

Međutim, ponovo presudom Vrhovnog suda RS od 20. marta prošle godine "Farmland" je obavezan predati gradu Banjaluka 600 komada tovnih svinja, 150 komada krava za klanje i 50 komada steonih junica. Kako pojašnjavaju, ta presuda se zasniva na Ugovoru o obezbjeđenju opštinskih robnih rezervi mesa zaključenom 11. februara 1992. godine između opštine Banjaluka i Poljoprivrednog preduzeća "Mladen Stojanović" Nova Topola. I pored uvjerenosti u nezakonitost pomenute presude, Uprava ističe da se gradu Banjaluka u obrocima isplaćuje novčana vrijednost pomenute presude, odnosno iznos od preko 1,6 miliona maraka, što negativno utiče na poslovanje "Farmlanda" i urednost u ispunjavanju obaveza uključujući i isplate plata radnicima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.