Radnici Agroživa nastavili rad

Izvor: Blic, 26.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Agroživa nastavili rad

Cene svežeg mesa ali i tovljenika, na tržištu Srbije konačno su se stabilizovale, zbog čega kažu klaničari da nova poskupljenja mesa ne treba očekivati do kraja leta. Međutim, građani Srbije od danas, a najkasnije od ponedeljka moći će kupovati sveže svinjsko meso jeftinije za oko 25 odsto, koje će na tržište biti plasirano iz robnih rezervi.

- S obzirom na to da su se cene tovljenika poslednjih dana stabilizovale, jer su sa 160 pale na 150 dinara po kilogramu, da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stočne hrane, ali i mesa na tržištu ima dovoljno, kao i to da se na jesen očekuje dobar prinos hrane i potpuna stabilizacija u tovu, cene svežeg mesa neće se menjati do daljeg. Međutim, ono što svakako treba naglasiti jeste da meso sigurno neće pojeftiniti čak i ukoliko se seljaci odluče da dodatno spuste cene tovljenika, jer je počela letnja sezona pa velike količine mesa odlaze u Crnu Goru - kaže za „Blic" Žika Stevanović, direktor kragujevačke klanice „Budućnost", u kojoj za kilogram svinjskog buta treba izdvojiti 469, dok kilogram junećeg buta košta 499 dinara.

Cena tovljenika na slobodnom tržištu u poslednje tri nedelje u Vojvodini se stabilizovala na 125 dinara žive vage, dok živa mera kod velikih farmi iznosi maksimalnih 150 dinara za kilogram.

- Cene tovljenika od 145 do 150 dinara po kilogramu su već na dosta visokom nivou, i mislim da su kao takve dostigle svoj maksimum, te u tom smislu ne očekujem novo poskupljenje mesa do kraja avgusta. Do stabilizacije cena došlo je nakon vaših natpisa posle kojih je država najavila interventni uvoz mesa, ali i činjenice da meso čak ni po ovim cenama koje trenutno važe nema ko da kupi. Upravo je nedostatak kupovne moći građana doveo do toga da mesa na tržištu sada ima dovoljno i realno bi bilo da cene mesa padnu. Sve, međutim, zavisi od seljaka, ali i od količina koje budu išle na primorje. Ipak, ukoliko seljaci odluče da snize cene tovljenika, mi ćemo rado sniziti cene u prodaji kako bi meso bilo dostupno svima - kaže Spomenka Ivetić, direktor prodaje „Agrimesa", i dodaje da u mesarama ove kompanije kilogram svinjskog buta košta 449, a junećeg 489 dinara.

Ona objašnjava da se ne očekuje ni poskupljenje mesnih prerađevina, budući da cenu ovih proizvoda ne diktira nafta, već cena mesa, koja čini 80 odsto u vrednosti proizvodnje.

- Većina kompanija do sada je korigovala cene mesnih prerađevina, tako da ne treba očekivati nove cenovnike - dodaje Ivetićeva.

Moguće promene cena mesnih prerađevina mogu se očekivati jedino kod onih kompanija koje prilikom poslednjih nekoliko poskupljenja mesa nisu dovoljno korigovale svoje cene, pa sada posluju sa gubicima.

Međutim, ohrabrujuća vest za potrošače da će na tržištu ipak biti jeftinijeg svinjskog mesa, stigla je juče iz Republičke direkcije za robne rezerve.

- Sveže svinjsko meso, jeftinije za 25 odsto u odnosu na postojeće maloprodajne cene, na tržištu će se pojaviti već danas. Radi se o određenoj količini tovljenika iz robnih rezervi, koji će na osnovu ugovora biti distibuirani u četiri velike klanice u Srbiji, a koje imaju razvijenu i svoju maloprodaju gde će se meso i prodavati. U pitanju su klanica „Topola" iz Bačke Topole, „Big bul" iz Bačinaca, „Polet" iz Bora i „Divac" iz Valjeva. „Divac" je zapravo jedina klanica koja nema svoju maloprodaju, pa će meso za zapadnu Srbiju plasirati u mesarama sa kojima ova klanica ima sklopljene ugovore - kaže za „Blic" Slobodan Damnjanović, direktor Republičke direkcije za robne rezerve.

U Ministarstvu trgovine objašnjavaju da se jeftinije meso iz robnih rezervi neće moći pazariti u maloprodajama poput „Maksija", „Idee" i sličnih radnji, jer su na taj način hteli da izbegnu dodatne troškove poput transporta, marži i sličnih dažbina.

Meso iz robnih rezervi će se kontinuirano isporučivati tokom naredna dva tri meseca, zbog čega očekujemo da će i ostali trgovci korigovati cene svinjetine. U svakom slučaju, mesa iz rezervi će biti dovoljno sve dotle dok se stanje na tržištu svežeg svinjskog mesa ne stabilizuje - kažu u Ministarstvu trgovine.

Sadašnje cene

Kilograma svinjskog buta od 449 do 469 dinara

Kilogram junećeg buta od 489 do 499 dinara

Neće biti nestašice piletine

Nestašice piletine neće biti, s obzirom da je u „Agroživu", koji pokriva više od 30 odsto proizvodnje ove vrste mesa, okončan štrajk koji je počeo u ponedeljak zbog neisplaćenih zarada za poslednja tri meseca. Radnici će dobiti zarade a proizvodnja piletine kreće već od danas.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Agroživ nastavio sa radom

Izvor: B92, 26.Jun.2008

Zrenjanin -- Radnici u klanici živine "Agroživ Juko", u Žitištu, danas su nastavili proizvodnju, pošto im je posle dvodnevnog štrajka, uplaćen drugi deo martovske plate... Drugi deo plate za oko 600 zaposlenih u klanici u sastavu pančevačke kompanije "Agroživ", koji su započeli štrajk 16....

Nastavak na B92...

Klaničari Agroživa nastavili rad

Izvor: B92, 26.Jun.2008

Zrenjanin -- Radnici u klanici živine "Agroživ Juko" u Žitištu nastavili su proizvodnju, pošto im je posle dvodnevnog štrajka, uplaćen drugi deo martovske plate...Agroživ sa sedištem u Pančevu u stečaju je od 28. maja ove godine..Drugi deo plate za oko 600 zaposlenih u klanici u sastavu pančevačke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.