Radikalizacija štrajka na TV Avala

Izvor: RTS, 06.Jan.2012, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikalizacija štrajka na TV Avala

Zaposleni na TV Avala, koji 16 dana štrajkuju zbog neisplaćenih plata, sukobili su se sa direktorom produkcije Manetom Šijanom koji je pozvao policiju, rekao predstavnik zaposlenih Nikola Vukomanović, najavljujući intenziviranje štrajka od ponedeljka.

Predstavnik zaposlenih na Televiziji Avala Nikola Vukomanović rekao je da su se zaposleni te medijske kuće, koji 16 dana štrajkuju zbog neisplaćenih plata, verbalno sukobili sa direktorom produkcije Manetom Šijanom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je pozvao policiju.

Direktor produkcije Televizije Avala Mane Šijan demantovao je tvrdnje zaposlenih da je preuzeo realizaciju programa i zvao policiju.

"Tačno je da sam danas u režiju ušao da bih zaštitio koleginicu koja radi na realizaciji programa i nije se izjasnila za štrajk, a bila je pod pritiskom onih kolega koji jesu u štrajku. Policiju sam pozvao jer sam i sam doživeo pretnje", rekao je Šijan.

Policija je smirila situaciju, posle čega je on, kako je naveo u pisanoj izjavi agenciji Beta, napustio zgradu televizije. Zaposlene koji štrajkuju niko nije sprečavao u pravu na štrajk, ali niko nema prava da narušava minimum procesa rada, naveo je Šijan.

Vukomanović je agenciji Beta rekao da su zaposleni, pre dva dana, najavili da će od danas radikalizovati protest i u podne su prekinuli program obaveštenjem da su i dalje u štrajku.

"Deset minuta je pločica sa obaveštenjem da smo u štrajku bila vidljiva u programu da bi onda direktor produkcije ušao, rekao da on preuzima emitovanje programa, pozvao policiju, automatski izvršio pritisak na štrajkače koji su to već najavili i što je njihovo zakonsko pravo", rekao je Vukomanović.

Prema njegovim rečima, policija konstatovala da nema razloga zbog kojih bi morala da reaguje.

"Otišli su, napravili zapisnik i sada očekujemo inspekciju rada s obzirom da mi smatramo da je njegovim potezom narušeno naše pravo na štrajk i na borbu za osnovna prava zaposlenih", rekao je Vukomanović

Vlasnici Televizije Avala bi "mogli da se oglase", rekao je on dodaojući da zaposleni ne znaju sa kim da pregovoraju, jer generalna menadžerka televizije od 1. januara nije produžila ugovor.

Ukoliko nadležni ne daju svoj komentar, to će svakako učiniti predstavnici međunarodne zajednice iz Misije OEBS i Evropske komisije, rekao je Vukmanović.

Poslodavac od 1. januara duguje šest honorara, odnosno pet i po plata stalno zaposlenima, a nije uplatio zdravstevno osiguranje, navodi Vukmanović.

Na Televiziji Avala danas je, na poziv novinara, bila i inspekcija rada. Oni su ustanovili da novinari zaista nisu primali plate, i najavili podnošenje prijave protiv odgovornog lica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.