Protest radnika  Ikarbusa

Izvor: RTS, 24.Jul.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika "Ikarbusa"

Radnici "Ikarbusa" protestovali ispred Vlade Srbije, tražeći pomoć u prevazilaženju teške situacije u kojoj su se našli. Protesti će biti nastavljeni dok im ne budu isplaćene najmanje dve od četiri zaostale zarade, poručio štrajkački odbor.

Generalni direktor "Ikarbusa" Srećko Nijemčević izjavio je da je podneo ostavku, pošto novi vlasnik kompanije, ruski "Avtodetal servis" nije obezbedio poslove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za fabriku autobusa.

"Sinoć sam Upravnom odboru podneo ostavku i Upravni odbor ju je prihvatio", rekao je Nijemčević agenciji Beta.

Kako je istakao, ostavku je podneo pošto je shvatio da se koncepcija razvoja "Ikarbusa", koju je imao kao generalni direktor, značajno promenila od trenutka kada je novi vlasnik ušao u fabriku, što je, kako je ocenio, bilo na štetu "Ikarbusa".

Nijemčević je rekao da novi vlasnik do sada nije ispunio obaveze o investicijama od 1,4 miliona evra u beogradsku fabriku autobusa i socijalnom programu za radnike, ali je precizirao da rok za ispunjavanje socijalnog programa ističe u oktobru.

Oko 400 radnika fabrike za proizvodnju autobusa "Ikarbus" protestovalo je ispred Vlade Srbije, tražeći pomoć u prevazilaženju teške situacije u kojoj su se našli zbog neisplaćenih plata.

Predsednik Samostalnog sindikata "Ikarbusa" Zoran Petrović kaže da će radnici nastaviti proteste dok im ne budu isplaćene najmanje dve od četiri zaostale zarade.

"Proizvodnja je zaustavljena od 1. jula i tako će biti dok nam ne isplate zarade i omoguće posao", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, od kako je većinski akcionar tog preduzeća postala firma "Avtodetal-servis" iz Uljanovska "nijedan posao nije završen".

Član štrajkačkog odbora Žarko Joksović rekao je račun 'Ikarbusa" u blokadi u iznosu preko sedam miliona eura, a da je ukupan dug preduzeća više od 15 miliona eura.

Predstavnike štrajkačkog odbora niko nije primio na razgovor u Vladu Srbije. Protest će, kako je rečeno, biti nastavljen u utorak, 28. jula ispred Agencije za privatizaciju i Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Ugovor o prodaji akcija 'Ikarbusa" potpisan je u oktobru 2008. godine i vlasnik 49,22 odsto akcija postala je ruska firma "Avtodetal-servis".

Oko 700 radnika "Ikarbusa" stupilo je u generalni štrajk 1. jula zahtevajući da im se isplate zaostale zarade i uplate svi doprinosi. Oni su od početka godine primili samo dve zarade i, kako navode, ugrožena im je egzistencija.

Ugovorom o prodaji "Ikarbusa" koji je sklopljen sredinom prošle godine sa ruskom kompanijom "Avotodetal-servis" bilo je predviđeno da Rusi za paket akcija te beogradske fabrike autobusa i specijalnih vozila izdvoje 7,2 miliona evra i da u prvoj godini investiraju 1,4 miliona evra.

"Ikarbus" je akcionarsko društvo sa 730 zaposlenih i do sada je bio lider je u proizvodnji autobusa u jugoistočnoj Evropi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.