Problemi u Sloveniji, Vlada na staklenim nogama?

Izvor: B92, 26.Nov.2016, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi u Sloveniji, Vlada na staklenim nogama?

Beograd, Ljubljana -- Štrajk lekara izazvao je napetost u Sloveniji, glavni koalicioni partner premijera Mire Cerara traži smenu ministarke zdravstva Milojke Kolar Celarc.

Kako kaže, u protivnom će biti teško izbeći krizu poverenja.

"Teško je očekivati da će ministarka moći da nastavi rad u Vladi, bilo bi dobro da sama ponudi ostavku i da premijer to prihvati", rekao je posle sastanka rukovodstva svoje Demokratske stranke penzionera (DESUS), njen predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Karl Erjavec.

Inače, Erjavec je ministar spoljnih poslova i prema broju mandata u Parlamentu Cerarov glavni koalicioni partner bez kojeg bi Vlada izgubila većinu, javlja Hina.

DESUS zamera ministarki da je ponudila previše lekarima u štrajku i da bi to moglo da isprovocira ostale zaposlene u javnom sektoru.

Lekari su štrajkovali dve nedelje, a onda zamrznuli štrajk na dva meseca, pošto im je ministarka obećala da će se pregovarati o izmeni njihovih kolektivnih ugovora i zapošljavanju još lekara.

DESUS tvrdi da bi po tom sporazumu lekari "iskočili" iz kolektivnog sistema plata u javnom sektoru.

Zbog navodnih tajnih klauzula u sporazumu s lekarima koje ministarka poriče, poslednjih dana je skepsu prema njenom ostanku u Vladi izražavao i premijer Cerar koji ju je ranije odlučno branio.

Uprkos očekivanjima lekara, Vlada u četvrtak na redovnoj sednici nije potpisala dogovor ministarke i sindikata lekara "Fides" koji je zapretio da će u slučaju nepoštovanja dogovora obnoviti štrajk.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vlada Slovenije u problemima zbog sporazuma ministarke i lekara u štrajku

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2016

Nedavni štrajk lekara izazvao je napetost u Vladi Slovenije, te je glavni koalicioni partner premijera Mire Cerara danas zatražio smenjivanje ministarke zdravstva Milojke Kolar Celarc, rekavši da će u protivnom biti teško izbeći krizu poverenja..."Teško je očekivati da će ministarka moći da...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.