Premijerka ih ubedila! Postignut dogovor, prekinut štrajk u Fijatu! (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 18.Jul.2017, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijerka ih ubedila! Postignut dogovor, prekinut štrajk u Fijatu! (VIDEO)

Štrajk radnika kragujevačkog "Fijata" je prekinut.

Na sastanku štrajkača sa premijerkom Anom Brnabić u Skupštini Grada Kragujevca dogovoreno da radnici prekinu "Štrajk" i da sutra počnu pregovori sa poslodavcem.

Premijerka je iza zatvorenih vrata više od dva sata razgovarala sa predstavnicima štrajkača u "FCA Srbija" gde je proizvodnja >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << bila obustavljana 27. juna.



Ana Brnabić je, na konferenciji za medije, zahvalila radnicima i najavila da će Vlada učiniti sve u pregovorima koji slede.

Premijerka Ana Brnabić i Štrajkački odbor zaposlenih Fijatu sastali su se u kragujevačkoj Gradskoj upravi.

Drago mi je da kažem da je sastanak bio uspešan i da je sutra radni dan i da sutra u 12 sati krećemo u pregovore sa 'Fijatom' u Vladi. Ja ću organizovati pregovore i biti prisutna na pregovorima zato što mi je važno da održim obećanje koje sam dala radnicima i sindikatima da budem tu sa njima dok pregovaramo sa 'Fijatom'", istakla je Brnabićeva.

Naglasila je da Vlada ne može da garantuje koji zahtevi će biti ispunjeni.

"Ne mogu da garantujem šta ćemo dobiti, rekla sam da Vlada kao manjinski partner ne može da garantuje šta ćemo dobiti, ali mogu da vam garantujem da ću biti tu sve vreme uz vas i da ćemo zajedno pregovarati", poručila je Brnabićeva radnicima.

Dodala je da će sa svojim timom i ministrom privrede Goranom Kneževićem insistirati da što više zahteva bude ispunjeno

"Videćemo šta ćemo dobiti, ali sindikati su već pobedili u tome da je Vlada uz njih", rekla je premijerka.

Podsetila je da je pre ovoga bila ministraka državne uprave i lokalne samouprave i navela da nije znala za mnoge probleme sa kojima su se suočavali radnici u "Fijatu".

FOTO: Tanjug

"Puno problema ima sa proizvodnim procesom, puno toga može da se reši sa nekim srednjim menadžmentom, ali svakako nešto što je eskaliralo i o čemu mi kao manjinski vlasnik treba da razgovaramo sa većinskim vlasnikom je da mislim da Vlada treba da u nadzornom odboru ima svoji ljude koji će mnogo više i mnogo češće da obevaštavaju nas u Vladi o tome šta se dešava u 'Fijatu'", ukazala je premijerka.

Zahvalila se i rukovodstvu "Fijata", sa kojima je tokom dana štrajka imala razgovore i navela da ih je molila za strpljenje.

"Molila sam ih za strpljenje dok ne vidimo šta ćemo da uradimo zato što je 'Fijat' važan za celu Srbiju, važan je za ove radnike, važan je za Kragujevac, važan je za kooperante, važan je za nas kao Vladu Srbije, važan je za ekonomiju Srbije", napomenula je Brnabićeva.

"Zbog toga ću se mnogo više posvetiti 'Fijatu' kao predsednica Vlade zato što to dugujem i svim ovim ljudima, stvarno divnim ljudima. Imali smo težak sastanak, ali nekako sastanak koji je meni puno značio, gde su oni pokazali stvarno mnogo razumevanja i puno strpljenja", objasnila je Brnabićeva.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je da se otkazuje protest koji je bio zakazan za sutra i pozvao je sve radnike "Fijata" da sutra budu na svojim radnim mestima.

Brnabićevu je dočekao gradonačeklnik Kragujevca Radomir Nikolić, a premijerka se sa sastala s radnicima koji štrajkuju od 27. juna.

Radnici Fijata su danas zatražili da premijerka Ana Brnabić dođe u Kragujevac na razgovore i da što pre oformi pregovarački tim ili krizni štab koji bi posredovao između menadžmenta i Štrajkačkog odbora, izjavio je predsednik Sindikata Nezavisnost u Fijatu Zoran Stanić.

Brnabić je danas na konferenciji za novinare, a posle sastanka sa HBIS grupom, rekla da će se vlada boriti za Fijat kao što se borila za Železaru Smederevo, ali da štrajkački odbor traže nemoguće, odnosno ono što vlada ne može da ispuni.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.