Pregovori u Goši u pat poziciji, tri dana za izjašnjavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2017, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori u Goši u pat poziciji, tri dana za izjašnjavanje

Pregovori između štrajkača i poslovodstva Goše zapali su danas u pat poziciju, jer svaka strana ostaje pri svom stavu, a to podrazumeva da radnici i dalje štrajkuju i neće da rade pre nego što im se isplati preostali dug, a poslovodstvo na drugoj strani za to nema novca.

Danas su više od tri sata u Smederevskoj Palanci razmatrane razne solucije, pa je nakon toga miritelj iz Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova preporučio stranama da se u naredna tri dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjasne i daju eventualne sugestije.

Njegova preporuka podrazumeva da se radnicima odmah nakon prodaje teretnih vagona ili obrtnih postolja isplati jednokratno najmanje po 65.000, dok poslovodstvo tvrdi da postoje dobre šanse da se određena roba proda.

Takođe, preporuka podrazumeva da se preostale neisplaćene zarade za 2015, 2016. i 2017. namiruju u 16 mesečnih rata počev od 1. septembra ove godine, ali i da se u arbitražnom postupku pred Agencijom utvrdi iznos tih zarada u skladu sa nadležnostima Agencije, koja odlučuje o minimalnim zarada.

Preporuka predviđa i da se u saradnji sa nadležnim organima namire obaveze za penzijsko, invalidsko i socijalno i zdravstveno osiuganje, zatim pripadajući iznos doprinosa, kao i osiguranje za slučaj privremene nezaposlnosti za period za koji im nije pokriven, a u skladu sa zakonom.

Nakon usvajanja ove preporuke, radnici bi bili obavezni da normalizuju rad i obustave štrajk, koji traje već četiri meseca.

Nakon usvajanja preporuke u narednih nedelju dana trebalo bi očekivati da strane koje su inicirale spor pred Agencijom, a to su zaposleni i uprava Goše, zakljucuče sporazum o okončanju postupka pred Agencijom.

Ukoliko se ne postigne dogovor u vezi s preporukom miritelja, on će nastaviti pregovore sa svakom stranom u sporu.

Pregovorima prvi put su pored predstavnika štrajkačkog odbora prisustovali i predstavnici sindikata u Goši, a to su Savez samostalnih sindikata radnika, Udruženi granskih sindikata Nezavisnost i Sindikat industrijskih radnika.

Radnici Goše već četiri meseca su u štrajku i ne primaju plate.

Goša duguje oko 512 miliona dinara za poreze i doprinose, a postoji mogućnost da se sa vladom dogovori reprogram obaveza prema Fondu za razvoj i Poreskoj upravi, ali tek u slučaju da se radnici vrate na posao i Goša počne da proizvodi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.