Predlog Ministarstva pravde nije dovoljno dobar

Izvor: Studio B, 13.Okt.2010, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Predlog Ministarstva pravde nije dovoljno dobar"

Sindikat pravosuđa saopštio je danas da predlog Ministarstva pravde za okončanje štrajka nije odgovarajući

Sindikat pravosuđa saopštio je danas da predlog Ministarstva pravde za okončanje štrajka nije odgovarajući i ocenio da protest predstavlja "samoodbranu zaposlenih od selektivnog i diskriminatorskog tretmana zaposlenih u pravosuđu u odnosu na ostale korisnike budžeta". "Nažalost, predlog nije odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << a velikodušnost koju pompezno objavljuju preko svih medija namenjena je isključivo javnosti sa kojom žele da posvađaju pravosudnu administraciju i onima za koje misle da im veruju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su se zaposleni u pravosuđu na taj korak odlučili jer dosadašnjim "ćutanjem nisu uspeli da vrate svoje dostojanstvo".

U saopštenju se navodi da protest nije okrenut protiv građana jer, kako se dodaje, nijedan predmet nikada nije zastareo ili bio "zaključan u kasi mesecima" zbog administracije.

Sindikalci su podsetili da su se juče obratili pismom i predsedniku Srbije Borisu Tadiću i od njega zatražili da iskoristi svoj autoritet da zaposleni u pravosuđu dobiju tretman kakav zaslužuju.

"Verujemo u to zbog toga što je predsednik Tadić prisustvovao potpisivanju Opšteg kolektivnog ugovora, koji se, doduše, ne primenjuje, ali verujemo da je to bio prvi korak ka uspostavljanju socijalnog dijaloga, pa makar i na papiru", navodi se u saopštenju. Zaposleni u pravosuđu počeli su prošle nedelje generalni štrajk, uz poštovanje minimuma procesa rada. Oni traže da se iz sredstava ušteđenih u reformi pravosuđa povećaju zarade zaposlenih u toj oblasti i osnovica podigne na 28.000 dinara.

Ministarstvo pravde predložilo je da se plate od 1. januara povećaju za 30 odsto, uz istovremenu preraspodelu plata u državnoj administraciji, sudstvu i tužilaštvu, nakon čega bi zaposleni imali prosečnu platu od 23.000 dinara.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.