Poslovodstvo od radnika traži razumevanje

Izvor: Politika, 11.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovodstvo od radnika traži razumevanje

Zaposleni u Fabrici hartije u Čačku štrajkuju zbog neisplaćenih zarada i loših uslova rada

Čačak – Nakon propalih pregovora radnika čačanske Fabrike hartije „Božo Tomić" i poslovodstva, nastavljen je štrajk koji je prekjuče započeo u ovom preduzeću. Zamenik predsednika štrajkačkog odbora Boban Karadžić kaže da su prethodno potpisana čak četiri sporazuma sindikata i poslodavca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje direktor nije ispoštovao.

– Zahtevamo da nam se isplate zarade za decembar, januar i februar, regres za prošlu godinu, troškovi prevoza i nagrade, i da se poboljšaju uslovi rada – ističe Karadžić, navodeći da je u decembru proizvedeno 1670 tona papira, što je 270 tona iznad planiranog, a da je prosek zarada oko 15.000 dinara a svakom zaposlenom se u proseku duguje blizu 100.000 dinara.

– Spremni smo da polovinu decembarske zarade isplatimo iduće sedmice a polovinu za januar sedam dana kasnije. Isplata februarske zarade još nije dospela, dok prevoz, regres i nagrade možemo da isplatimo do kraja juna ove godine – kaže generalni direktor Ljudmil Ličkov. Inače, Ličkov je treći direktor koji na tu dužnost dolazi iz Bugarske, od kada je fabriku hartije za 90,9 miliona dinara na aukciji u julu 2007. kupila kompanija „Čestijm" iz Sofije.

Obaveza kupca je da investira 650.000 evra, a Ličkov tvrdi da je do sada, samo u obnovu energane, uloženo 550.000, a u proizvodnju papira još 150.000 evra. U troškovima proizvodnje energija učestvuje sa 52 odsto i ti izdaci biće prepolovljeni kad proradi sopstvena turbina na ugalj, snage 8,6 megavata, tvrdi Ličkov.

– Energana je mogla uskoro da krene, da nije štrajka. Mi smo pričali sa radnicima o globalnoj krizi, znali smo da neće mimoići ni nas, i predlažemo zaposlenima da je prebrodimo zajednički. Inače, svuda u svetu države dotiraju proizvođače papira, što ovde nije slučaj – dodaje Ličkov, napominjući da je u kolektivu sa 287 zaposlenih prosek zarada 20.800 dinara.

G. Otašević

[objavljeno: 12/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.