Policijski sindikati: Generalni štrajk ako ne bude dogovora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2010, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policijski sindikati: Generalni štrajk ako ne bude dogovora

NOVI SAD -

"Štrajkački odbor svih sedam sindikata policije ne odustaje od generalnog štrajka. Zahtevamo 40 odsto veće plate, potpisivanje kolektivnog ugovora i izmene Zakona o policiji" potvrdio je danas u Novom Sadu Portparol Sindikata srpske policije Radovan Ćendić.

U sindikatu policije kažu da policijaci u Srbiji vrlo često rade prekovremeno i da za taj rad nisu plaćeni, dok im zakon zabranjuje da se bave bilo kakvim dodatnim poslom. Prema njihovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << policajci 7 godina nisu dobili nove uniforme , a često nemaju osnovna sredstva za rad kao što su, na primer, papir i toner za štampač.

"Policija, u odnosu na ostale državne službenike, nema plaćen noćni i prekovremeni rad, nema plaćen rad za državne praznike, regres I topli obrok I tako dalje "– objašnjava Portparol Sindikata srpske policije Radovan Ćendić.

U sindikatu se nadaju da će pregovori sa državom uspeti i da do štrajka neće doći, međutim, oni ne odustaju od svojih zahteva, a to su povećanje plate od 40 odsto, potpisivanje kolektivnog ugovora i izmene Zakona o policiji.

"Pozvao bih zaposlene u MUP-u, bez obzira na sindikalnu pripadnost, I sve građane republike Srbije da nam se pridruže, ukoliko do štrajka dođe jer ono što policijski službenici traže jese to što je zakonima i Ustavom republike Srbije propisano, ništa više od toga." – poručio je Nenad Ljubišić, član Glavnog odbora Sindikata srpske policije.

Prosečne plate

Prosečna plata zaposlenih u policiji je tek nešto veća od 30.000 dinara, one dugo nisu povećavane a od tako male plate u mnogo slučajeva žive i višečlane porodice.

Velikih problema ima i u ostvarivanju statusa te izuzetno teške i odgovorne profesije, za šta nadležni državni organi do sada nisu obezbedili odgovarajuće uslove i zbog toga je policija prinuđena da svoja prava ostvaruje i štrajkom kao zakonskim sredstvo, istakli su predstavnici tog sindikata.

Minimum procesa rada

Ukoliko ne bude dogovora s poslodavcem, odnosno državom, generalni štrajk policije biće organizovan uz poštovanje minimuma procesa rada, što znači da bezbednost građana neće biti ugrožena i svi neophodni policijski poslovi biće obavljani.

Kako su sindikalci najavili, štrajkovaće se u policijskim prostorijama, ili neposredno ispred njih, tako da neće biti blokada ulica, a ukoliko pet dana do zakazanog termina generalnog štrajka poslodavac ne saopšti detalje o minimumu procesa rada, štrajkački odbor će ih sam odrediti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.