Izvor: B92, 21.Sep.2009, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci štrajkuju zbog stanova

Beograd -- Policajci, koji već dve i po godine ne mogu da se usele u stanove koje su dobili na legalnom konkursu, danas su radikalizovali štrajk.

Nakon 60 dana protesta i obećanja iz Ministarstva unutrašnjih poslova da će njihov problem biti rešen, odlučili su se na štrajk glađu. Sve ovo vreme njihovo stambeno pitanje je nerešeno, a mnogi od njih žive u veoma teškim uslovima.

Porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Trifunović, koja nikako da dočeka da se useli u svoj stan u Sime Igumanova u Beogradu, živi u jednom iznajmljenom prostoru u Zemunu.

Ovoj petočlanoj porodici MUP je pre dve i po godine dodelio stan od 84 kvadrata. Sada u njihovom stanu besplatno živi neko drugi, a oni iznajmljuju drugi plaćajući rentu od 300 evra.

"Imamo troje školske dece. Znate i sami koliki su troškovi školovanja. Imamo dete sa posebnim potrebama. Mesečni troškovi njegove bolesti su oko 250 evra", priča Vesna Trifunović

Plata Zorana Trifunovića jedva je dovoljna za kiriju i komunalije, zato je Vesna prinuđena da u stanu u kome živi sa mužem i troje dece radi.

Šijući za druge, pokušava da skrpi porodični budžet. Deca nemaju svoju sobu, a od prostorije gde se spava i kuva, zavesom je odvojen radni prostor gde Vesna izrađuje odeću.

"To je prostor bez parketa, nedovoljno komforan za jednu normalnu porodicu. U istom prostoriji deca spavaju na krevetu na sprat. Devojčici izvlačimo fotelju, da bi mogla naveče da legne i zato moramo da pomerimo sto na kome ćemo sutra da ručamo", kaže ona.

U sličnoj situaciji je još 18 porodica koje ne mogu da dođu do svojih legalnih kvadrata. Oni su se zato odlučili na radikalizaciju protesta.

"Odlučili smo se na štrajk glađu i celodnevni štrajk, s tim što će svakog dana priključivati po jedan od nas neuseljenih, da štrajkuje glađu", objašnjava Zoran Mitić.

"Ja ću prvi početi štrajk glađu, zbog toga što je ministar obećao da će do prvog ovog meseca da reši naš problem. Međutim, evo, 21. dan, nikakav odgovor nismo dobili", navodi Brane Stančeski.

Legalni stanari tvrde da im je MUP, pa i sam Ivica Dačić, više puta obećao da će u najskorije vreme dobiti svoje ključeve, ali da su i danas oni u situaciji da žive kao podstanari, iako imaju stan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.