Pokušaji kolonizacije Interneta za sada su uzaludni

Izvor: Vostok.rs, 07.Feb.2012, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokušaji kolonizacije Interneta za sada su uzaludni

07.02.2012. - Carinski pregled nosača informacija – kompjutera, telefona i ostalih?

Evropu potresa štrajk internet-korisnika protiv Trgovinskog sporazuma za borbu sa nelegalnom produkcijom – AKTA. Masovne manifestacije održane su u Poljskoj, Švedskoj, Sloveniji. Demonstrantima pomažu hakeri iz poznate grupe Anonimus, koja složno izbacuje iz stroja različite državne resurse.

Usvajanje sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << AKTA teče već nekoliko godina. Njega aktivno guraju vlasnici intelektualne svojine, između ostalog filmske korporacije i korporacije za snimanje zvuka – iznosi predistoriju pitanja profesor, ekspert za konkurentno izviđanje Jevgenij Juščuk.

Tamo se spremaju da primene niz vrlo strogih mera. Kao prvo, carinski pregled nosača informacija – kompjutera, telefona i ostalih uređaja na kojima mogu da se čuvaju ilegalni fajlovi. Pri čemu, ako se fajlovi pronađu, uređaj će biti oduzet, a njegov vlasnik će morati da plati kaznu. Uz to proširuju se prava kontrole internet-provajdera. Kako se deklariše, to će se ticati onih koji šire nezakoniti sadržaj. Ali kad postoji pravo da se prati internet pod izgovorom borbe protiv ilegalne produkcije, to pravo će mnogi hteti da iskoriste.

Jevgenij Juščuk je uveren: masovni gnev protiv AKTA finansiraju i podgrevaju organizacije koje zarađuju na kompjuterskoj pirateriji, pošto ograničenja nanose veliki udar njihovom biznisu. Drugi ekspert, rukovodilac pravca za konkuretno izviđanje kompanije Dijalog-nauka Andrej Masalovič, naprotiv, smatra da vodu mute na višem nivou.

AKTA nije jedini sporazum u svetu koji pokušavaju da proguraju razne asocijacije vlasnika autorskih prava. U SAD postoje dva druga nacrta zakona SOPA i PIPA, koji takođe izazivaju pravedni gnev internet-zajednice. Između ostalog toliko jak da je Senat SAD morao da odloži njihovo razmatranje, rekao je Andrej Masalovič u intervjuu za Glas Rusije.

To što se sada dešava na Internetu ne bih delio da male pogranične sukobe oko nacrta zakona SOPA, PIPA i AKTA. Svi zajedno formiraju jedinstveni proces – internet-kolonijalizam. Sada je nekoliko velikih zemalja odjednom, koje smatraju sebe demokratskim, odjednom pronašlo jednu ničiju državu – Internet. I one su rešile da je učine svojom kolonijom, uvodeći tamo svoja pravila igre. Resursi Interneta sada su skuplji od zlata, rat se vodi upravo za njih, zato smatram: u velikoj meri to nije stvar Internet-zajednice, već specijalnih službi zemalja i njihovih kibernetičkih trupa.

Kolonizacija Interneta neće se skoro realizovati u praksi, pošto Internet-zajednici za sada polazi za rukom da prilično aktivno odbrani njegovu slobodu. Ali pokušaji zakonotvornih posezanja na Svetsku mrežu obavezno će se nastaviti, zato što je posebna država Intenet sa stanovništvom od milijardu ljudi odlični poligon za vođenje informacionih ratova.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/Steve Keys/ss-by

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.