Počinje štrajk radnika TENT-a

Izvor: RTS, 11.Jan.2010, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje štrajk radnika TENT-a

Zaposleni u TENT-u ni danas se nisu dogovorili sa poslovodstvom EPS-a i ministrom Petrom Škundrićem oko svojih zahteva pa su od podne u štrajku. Na probleme su upozorili dvoiposatnom blokadom pruge za transport uglja. Radnici poručuju da građani neće osetiti posledice štrajka.

U Termoelektrani "Nikola Tesla" počeo je štrajk upozorenja, jer sa ministrom energetike Petrom Škundrićem i direktorom Elektroprivrede Srbije Dragomirom Markovićem nije postignut nikakav >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konkretan dogovor o zahtevima sindikata TENT-a, rekao je predsednik Štrajkačkog odbora TENT-a Milovan Despotović.

Predsednik Štrajkačkog odbora TENT-a Milovan Despotović izjavio je ranije da zbog štrajka neće biti ugrožena proizvodnja električne energije, jer termoelektrana ima rezervu uglja za više dana.

Prema njegovim rečima, ne postoji mogućnost da građani ostanu bez električne energije, jer će, čak i ako se štrajk produži, biti poštovan minimum rada.

Štrajk koji je počeo u 12 časova, nastavljen je u 14 sati dvoiposatnom blokadom pruge za transport uglja.

Predsednik Štrajkačkog odbora Despotović je najavio da će štrajk biti nastavljen i sutra posle 12 sati, kao i narednih dana sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

U Sindikatu TENT-a ističu da će poštovati minimum rada, a da zaliha za proizvodnju struje ima za više dana.

Štrajkački odbor objavio je da će sutra smanjiti proizvodnju za 10 odsto na četiri od 14 proizvodnih blokova. Poslovodstva EPS-a i Termoelektrana i ministarstvo energetike nadaju se da će se brzo dogovoriti.

Despotović je istakao da su Škundrić i Marković izrazili spremnost da izađu u susret zaposlenim u TENT-u i da će narednih dana biti rađeno na pronalaženju odgovarajućeg modela kako bi taj problem bio rešen.

Za sutra je najavljen i sastanak sa sindikatom EPS-a u Beogradu.

Generalni direktor TENT-a Petar Knežević rekao je danas, povodom zahteva sindikata TENT-a, da se nada da će dogovor biti postignut u najkraćem roku.

"Razgovorima se pristupilo vrlo ozbiljno, razmotrili smo sve zahteve Sindikata TENT-a zaista postoji dobra volja da se svi problemi prevaziđu i nadam se da će u budućim pregovorima doći. Ne mogu da kažem da su svi zahtevi ispunjeni ali mislim da smo na dobrom putu da prevaziđemo probleme", kaže Petar Knežević, direktor Termoelektrana "Nikola Tesla".

Radnici zahtevaju povećanje plata za 8,5 odsto, zbog usklađivanja sa rastom troškova života, plaćanje smenskog rada u skladu sa zakonom i nabavku zaštine opreme, koja nije obnovljena dve godine.

Rudari "Ibarskih rudnika", jednog od deset rudnika u sastavu Javnog preduzeća za podzemnu eksplotaciju uglja Resavica, podržavaju zahteve Sindikata radnika Termoelektrane "Nikola Tesla" iz Obrenovca.

U sindikatu u Resavici rečeno je da su u Obrenovac poslali svoju delegaciju kako bi radnicima TENT-a pružili podršku.

Sindikat: Sporazum nemoguć zbog gubitaka kompanije

Sporazum koji su u petak potpisali vlada, rukovodstvo i sindikat EPS-a za radnike TENT-a nije prihvatljiv jer nisu ispunjeni osnovni štrajkački zahtevi, odnosno uvećanje zarada u skladu sa rastom troškova života, isplata toplih obroka i regresa i primena svih odredbi Zakona o radu.

U saopštenju sindikat TENT-a, koja posluje u okviru EPS-a, ističe se da realizacija sporazuma nije moguća, jer zavisi od ostvarene dobiti u toku 2010. godine, a Planom poslovanja EPS-a predviđen je gubitak od 20 milijardi dinara.

"Isti sporazum je sklopljen u oktobru 2008. godine i još uvek nije realizovan", dodaje se u saopštenju sindikata TENT-a.

Sindikat Termoelektrane Nikola Tesla pozivao je zaposlene u EPS-u da im se u ponedeljak pridruže u štrajku na železničkoj stanici "Brgule", koji će, kako ističu, trajati do ispunjenja njihovih zahteva.

Poslovodstvo EPS-a i sinikat zaposlenih u tom preduzeću postigli su u petak sa predstavnicima Vlade Srbije obostrano prihvatljiv dogovor, kojim su se stekli uslovi za odustajanje od najavljenog štrajka.

Vlada je zahteve radnika sindikata EPS-a u najvećoj ocenila kao opravdane, s obzirom na veoma dobre poslovne rezultate tog preduzeća u prošloj godini, doprinos u prevazilaženju gasne krize i zadovoljenje rekordne potrošnje električne energije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.