Piloti Iberije u štrajku

Izvor: RTS, 09.Jan.2012, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Piloti "Iberije" u štrajku

Štrajk pilota španske aviokompanije "Iberija", zbog straha da će izgubiti posao. Otkazano više od 200 letova. Piloti smatraju da je osnivanje niskobudžetne kompanije "Iberija ekspres" pretnja za njihova radna mesta.

Španska aviokompanija "Iberija" otkazala je više od 200 letova zakazanih za danas i za sredu zbog štrajka pilota. Oni protestuju iz straha da će izgubiti posao zbog osnivanja nove niskotarifne filijale "Iberija ekspres".

Portugalski lučki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radnici počeli su petodnevni štrajk u znak protesta zbog uvođenja oštrih mera štednje za izlazak iz teške finansijske krize.

U štrajku je većina luka u zemlji, uključujući i Lisabon, a održava se samo minimalni proces rada, javlja Rojters.

"Nemam mnogo nade da će doći do kompromisa", rekao je Viktor Dias potpredsednik Konfederacije pomorskih i lučkih radnika.

Štrajk dolazi u osetljivo vreme kada Portugalija ulazi u najtežu godinu štednje, a obustava rada mogla bi da ugrozi i izvoz.

Kompanija je otkazala 109 letova za ponedeljak, ili nešto više od trećine od ukupno planiranih, i još 104 za sredu, kada je, takođe, najvljen štrajk, javlja AFP.

Većina letova je otkazana na kratkim i srednjim linijama. "Svi putnici koji je trebalo da putuju otkazanim letovima su kontaktirani i ponuđene su im alternative", rekao je portparol kompanije.

Zbog dva štarajka 18. i 29 decembra bio je otkazan gotovo isti broj letova.

U nastojanju da smanji troškove, španski avio prevoznik planira da od aprila ove godine osnuje niskotarifnu filijalu "Iberija ekspres".

"Kompanija smatra da je stvaranje 'Iberije ekspres' neophodno, jer postoji mnogo linija na kojima trenutno gubi novac", istakao je portparol.

Novi niskobudžetni prevoznik će pokrivati kratke i srednje linije na letovima iz Madrida. Na ovim linijama postoji velika konkurencija drugih niskotarifnih prevoznika, a konkurencija su im i španski vozovi velike brzine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.