Pekarima Hleba pola minimalca mesečno, najavljuju štrajk

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2015, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pekarima "Hleba" pola minimalca mesečno, najavljuju štrajk

Radnici AD "Hleb" najavili su da će 12. oktobra početi štrajk zbog kašnjenja zarada.

Oni su juče održali štrajk upozorenja zbog kašnjenja u isplati tri zarade i zato što oko 90 radnika već tri godine ne dobija putne troškove. U proteklih osam meseci dobijaju od 9.000 do 11.000 dinara mesečno, piše Dnevnik. Štrajkački odbor traži isplatu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tri zaostale plate i svih putnih troškova, ali je, kako je rekao predsednik sindikata u "Hlebu" Milan Ljubanović, spreman da dogovori dinamiku isplate.

"Ukoliko se socijalni dijalog ne uspostavi, štrajk u "Hlebu" počeće 12. oktobra, a to je verovatno jer direktor Zoran Jaćimović nije hteo da nas primi na razgovor. Već pet godina primamo minimalac, pre desetak dana deo radnika primio je drugi deo junske plate, a to je polovina minimalne zarade, dok drugi deo radnika, onaj u maloprodaji, čeka na isplatu. Uz to, od polovine minimalca radnici treba da plate i prevoz do posla", rekao je Ljubanović.

Direktor preduzeća Zoran Jaćimović pozvao je radnike na strpljenje. "Situacija je prosta. "Hleb" deli sudbinu ekonomskih prilika u državi, novca nema i to je suština lošeg materijalnog položaja zaposlenih. Preduzeće nije u blokadi i nema gubitaka, od kupaca potražujemo oko 150 miliona dinara, a naše obaveze su oko 121 milion", rekao je Jaćimović.

"Dosta budžetskih ustanova koje snabdevamo hlebom i pecivom nam duguje, s nekima smo u sudskom sporu zbog toga, ali naš sud sporo radi pa su nam se parnice otegle dve-tri godine. Imajući to u vidu, namera da se štrajk organizuje delom ima smisla jer se na taj način šalje poruka kupcima da obaveze izmiruju na vreme. Sada to čine u roku od 120 do 150 dana. S druge strane, štrajk odvraća potrošače od toga da ih snabdevamo hlebom i pecivom", smatra direktor.

Inače, vlasnik "Hleba" je "Shareland", iza kog stoje Radomir Živanić i košarkaški as Dejan Bodiroga.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.