Otac štrajkuje zbog otetog sina

Izvor: Blic, 17.Sep.2011, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otac štrajkuje zbog otetog sina

ČAČAK, POŽEGA - Čačanin Dragoslav Rakonjac (48) nastavio je juče štrajk glađu koji je u četvrtak započeo u hodniku zgrade Centra za socijalni rad u Požegi zbog toga što mu nije dozvoljeno da vidi svog osmogodišnjeg sina, kojeg je njegova bivša supruga Milina Raćanin Rakonjac prošlog petka na silu odvela sa časa iz Osnovne škole “Tanasko Rajić” u Čačku.

Iako je Rakonjac dobio rešenje Osnovnog suda u Požegi kojim mu se privremeno dodeljuje starateljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nad dečakom, u Centru za socijalni rad su odbili da mu omoguće kontakt sa detetom.

- Samo želim da budem siguran da je moje dete živo i zdravo, ali mi se niko iz ove institucije nije obratio. Sve dok mi ne bude omogućeno da vidim sina, ležaću ovde u hodniku i štrajkovaću glađu - rekao je Rakonjac.

Direktorka požeškog Centra za socijalni rad Svetlana Jovanović tvrdi, pak, da Rakonjac svoj protest izražava pred pogešnom institucijom.

Krivična prijava

Pravni zastupnik Dragoslava Rakonjca Predrag Nikitović izjavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv Centra za socijalni rad u Požegi. Nikitović kaže da osnov za prijavu postoji jer Centar nije izvršio sudsku odluku da se dete dodeli ocu na starateljstvo.

- Kad sud donese privremenu meru i kada je u pitanju izvršenje, tu Centar ništa ne preduzima jer mi nismo organ koji ima ingerenciju da dete uzme od jednog roditelja i dodeli ga drugom. Izvršenje privremene mere realizuje sud i oni u ponedeljak s tim u vezi imaju zakazano ročište. Rakonjac je podneo zahtev za viđanje deteta, mi smo zvali majku, ona je rekla da će doći u sud u ponedeljak i postupiti po odluci suda. Mislim da se Dragoslav nepotrebno muči u našoj zgradi, jer mu mi ništa ne možemo pomoći - navodi Jovanovićeva, naglašavajući da je majka sa detetom do pre dva dana bila u sigurnoj kući, ali da se juče javila i rekla da je napustila taj smeštaj.

Osmogodišnji B. R., učenik trećeg razreda, živeo je s majkom i njenim roditeljim u Požegi, a oca je viđao po rasporedu koji je odredio sud. Kada je krajem avgusta Dragoslav došao u Požegu po dečaka kako bi određeno vreme proveo sa njim, video je da dete ima velike podlive na stražnjici i nogama.

Sin je rekao da mu je te povrede nanela baka dok ga je tukla. Slučaj je prijavljen čačanskoj policiji i Centru za socijalni rad, koji je, nakon uvida u medicinske nalaze i razgovora sa mališanom, sudu predložio donošenje rešenja da se dete privremeno dodeli ocu, što je sud i učinio.

Pošto je, shodno toj odluci, B. R. krenuo u OŠ „Tanasko Rajić" u Čačku, njegova majka Milina je prošlog petka došla u školu i tražila da razgovara sa sinom. Ona, dete i učiteljica ušli su u kancelariju direktora, a onda je, po tvrdnjama direktora škole, Raćaninova počela da viče, stavila ruku u torbu, rekavši da joj je tu pištolj i da će pobiti sve prisutne. Potom je uzela dečaka za ruku i izjurila iz školskog dvorišta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.