Osveta organizatoru štrajka prevoznika

Izvor: Blic, 16.Okt.2010, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osveta organizatoru štrajka prevoznika

Banjaluka - Kamion jednog od organizatora nedavnih protesta kamiondžija, predsednika UO Udruženja prevoznika RS Stojana Bajića, zapaljen je juče ujutru na parkingu u krugu bivše fabrike “Incel” u Banjaluci samo dva dana nakon prekida sedmodnevnog štrajka prevoznika.

„Nema sumnje da se radi o paljevini. Nađeni su tragovi i dokazi koji će biti poslati na veštačenja. Inspektori rade svoj posao, ali osumnjičenih zasad nema", rekao nam je juče zamenik načelnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << CJB Banjaluka Željko Domazet. On kaže da je "slučaj specifičan” jer je zapaljen kamion jednog od organizatora skorašnjih protesta kamiondžija, pa će policija imati u vidu i te indicije.

Kamion je goreo na dva mesta i tehnički je ispravan, pa za Bajića i njegove kolege nema sumnje – požar je podmetnut i piroman sigurno nije bio sam. Bajića posebno zbunjuje kako je kamion zapaljen na parkingu oko 20 metara od kućice noćnog čuvara.

S obzirom na to da istraga još traje, prevoznici ne žele ni u koga da upiru prst, ali paljevinu povezuju sa nedavnim štrajkom. Sumnjaju da bi iza toga mogla da stoji grupa prevoznika "na drugoj strani” koji su se protivili blokadama ili oni koji su pretrpeli štetu zbog obustave carinjenja. Bajić odbacuje mogućnost da mu je štetu naneo neko kome se ranije zamerio, a sada iskoristio situaciju. Kaže kako je mali prevoznik, sa jednim kamionom i vozačem, i da nikome ništa ne duguje.

"Ovo je poruka javnosti da ne treba da ganjamo pravdu, a ja se nisam krio kao organizator protesta. Ja bih više voleo da štrajka nije ni bilo i da smo to drukčije rešili. Nikome nisam ružnu reč uputio, a izvinio sam se onima koji su pretrpeli štetu. Na kraju, bez obzira na ovo što mi se dogodilo, drago mi je da smo u protestima uspeli da dokažemo da smo u pravu”, kaže Bajić.

Kamion čija je vrednost oko 50.000 KM, sa kojim je radio i prehranjivao porodicu, potpuno je uništen. "Ovim nije pogođena samo moja porodica nego i mog vozač, koji je sada ostao bez posla. Međutim, neću odustati da se borim za svoja i prava svojih kolega”, poručio je Bajić.

Predsednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić obećao je da će kolege solidarno skupiti novac i Bajiću kupiti drugi kamion. "Razočarani smo i pitamo se da li u ovoj državi postoji išta legalno i da li se provodi zakon. Bez sumnje, ovo je povezano sa našim štrajkom jer se kamion nije mogao sam zapaliti”, rekao je Grbić.

Kratko zadovoljstvo zbog uspeha

Prevoznici RS prekinuli su sedmodnevni štrajk i blokadu carinskih terminala 13. oktobra nakon što je ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović udovoljio njihovim zahtevima. Dogovoreno je da se primena pravilnika, zbog koga je i počeo štrajk, odgodi do jula 2011. i da u izradi novog pravilnika učestvuju i prevoznici. Podsetimo, kamiondžije su se bunile zbog novih pravila po kojima bi morali da plate obuke i licence za rad i do 1.200 konvertibilnih maraka i obezbede bankarske depozite od 9.000 evra za svaki kamion.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.