Oružari stižu pred Vladu Srbije

Izvor: B92, 08.Jun.2011, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružari stižu pred Vladu Srbije

Beograd -- Radnici "Zastava oružje" protestvovaće u Beogradu pred zgradom Vlade Srbije, rekao je predsednik Samostalnog sindikata oružara Dragan Ilić.

Ilić je kazao da je Glavni odbor sindikata na sednici odbacio ponudu koji su izneli ministri na sastanku sa predstavnicima fabrike.

"Ponuda za formiranje Radne grupe, koja bi trebalo da odluči koliko je radnika višak, za nas je neprihvatljiva i znatno se razlikuje od naseg modela", objasnio je Ilić.

Kragujevački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oružari, prema njegovim rečima, traže da odmah počne primena socijalnog programa.

"Naš predlog je da se najpre kroz socijalni program zbrinu radnici kojima je ostalo pet godina do penzije. Nakon toga je moguće prebrojavanje koliko je ljudi višak i tek tada treba ostalim radnicima ponuditi odlazak iz fabrike uz stimulativne otpremnine", istakoa je predsednik sindikata "Zastava oružje".

Sindikat od Vlade traži nastavak pregovora, a iz Kragujevca stiže tridesetak autobusa sa štrajkačima.

Radnici "Zastava oružje" organizovaće u četvrtak proteste ispred zgrade Vlade Srbije i ambasade SAD, zbog neisplaćenih zarada i problema u tom preduzeću.

Ministri Dragan Šutanovac, Nebojša Ćirić i Rasim Ljajić su na sastanku sa predstavnicima oružara izneli predlog o formiranju radne grupe, koji će se naći na sutrašnjoj sednici Vlade.

Cilj te grupe je, kako se navodi, da analizira poslovanje "Zastave oružje" , kako bi se dobila slika o budućim koracima i pripremi socijalni program za radnike.

Prema rečima ministra Dragana Šutanovca radnu grupu činiće predstavnici kabineta premijera, ministarstava finansija, ekonomije i regionalnog razvoja, odbrane, rada i socijalne politike.

Iako je Šutanovac istakao da su razgovori sa Samostalnim sindikatom "Zastava oružja" i poslovodstvom fabrike protekli bili veoma kvalitetni, Dragan Ilić, predsednik Samostalnog sindikata, kaže da će Glavni odbor večeras odlučiti da li će se radnici uputiti iz Kragujevca u Beograd.

Predsednik Samostalnog sindikata "Zastava oružja" Dragan Ilić rekao je tokom dana da se za dolazak na protest u Beograd prijavilo više od

1.500 radnika koji bi trebalo da pođu sa oko 35 autobusa.

Prema njegovim rečima, oružarima su u utorak, zahvaljujući kreditu koji je podiglo rukovodstvo fabrike, isplaćene aprilske zarade.

"Time je rešen tek jedan problem. Međutim, iz medija smo čuli da je deo radnika višak i da država namerava da restrukturira fabriku, ali izgleda da nema vizije kako to treba izvesti", kaže Ilić.

Grad Kragujevac je jutros na vanrednoj sednici Gradskog veća odvojio milion dinara za taj put.

Novac je namenjen autobuskim prevoznicima, koji će u četvrtak, od sedam sati ujutro, u više 30 autobusa voziti kragujevačke oružare do Beograda i nazad.

Prethodno se u utorak, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović sastao sa predstavnicima sindikata oružara i podržao njihov protest uz ocenu da fabrika mora da se sačuva i da je to obaveza države kao vlasnika.

Radnici "Zastava oružja" počeli su štrajk pre 17 dana, kada su zauzeli magacine sa oružjem i municijom te fabrike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.