Oružari radikalizovali protest

Izvor: B92, 25.Maj.2011, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružari radikalizovali protest

Kragujevac -- Kragujevački oružari, koji treći dan štrajkuju u magacinu gotovog naoružanja i municije, potpuno obustavili rad, jer im se niko od nadležnih još nije obratio.

Oni kažu da potpunom obustavom rada državi žele da upute poruku da će svako odugovlačenje rešavanja problema voditi ka eskalaciji protesta.

U kragujevačkoj fabrici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Zastava oružje" obavlja se samo minimum procesa rada, koji, prema rečima predsednika Samostalnog sindikata "Zastava oružja" Dragana Ilića, podrazumeva održavanje mašina kako ne bi došlo do kvarova.

Rukovodstvo fabrike očekuje da će najkasnije sutra početi pregovori sa predstavnicima države o rešavanju nagomilanih problema.

Zaposleni u fabrici "Zastava oružje" su u utorak primili deo aprilske zarade, koja je jedan od njihovih uslova za prekid štrajka, u iznosu od 7.000 dinara.

Osim aprilske zarade, radnici zahtevaju od resornog ministarstva i Vlade da nađu rešenje za nedostatak ugovora o izvozu oružja.

U Fabrici "Zastava oružje" inače, zaposleno je 2.150 ljudi, a njihova prosečna plata je 31.000 dinara.

Prva potpuna obustava rada od 1945.

Ugovori za izvoz naoružanja i plate su ono što traže radnici kragujevačke fabrike oružja, koja je prvi put od Drugog svetskog rata potpuno obustavila rad.

Gostujući u Kažiprstu B92, Dragan Ilić, predsednik Samostalnog sindikata "Zastava oružja", jr rekao da od protesta neće odustati dok Vlada sistemski ne reši višemesečni nedostatak ugovora koji bi ovoj fabrici omogućio uposlenost i normalno funkcionisanje.

Ono što je "Folksvagen" u svetu automobila, to je "Zastava oružje" u naoružanju, tvrdi direktor fabrike Rade Gromović. Iako su, kako kaže, ugovoreni poslovi nedovoljni, potpunu obustavu rada ocenjuje kao neprijatnost.

Radnici fabrike oružja štrajkuju od ponedeljka, a osim u pogonima u Kragujevcu, od jutros su stale mašine i u Novom Pazaru, gde je zaposleno oko 70 radnika.

O problemu zbog koga protestuju kragujevački oružari govoriće gost vesti u pola sedam, ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija: Oružari u Kragujevcu radikalizovali protest

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Maj.2011

Kragujevački oružari, koji treći dan štrajkuju u magacinu gotovog naoružanja i municije, radikalizovali protest, jer im se niko od nadležnih još nije obratio. Oni kažu da potpunom obustavom rada državi žele da upute poruku da će svako odugovlačenje rešavanja problema voditi ka eskalaciji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Oružari radikalizovali protest

Izvor: EMportal, 25.Maj.2011

Kragujevački oružari, koji treći dan štrajkuju u magacinu gotovog naoružanja i municije, potpuno obustavili rad, jer im se niko od nadležnih još nije obratio.

Nastavak na EMportal...

Šutanovac: Problemi u fabrici Zastavi oružje nasleđeni

Izvor: Blic, 25.Maj.2011

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je večeras da su problemi u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje, čiji radnici štrajkuju, "nasleđeni" i da "postoje više decenija"..."Da bi Zastava profunkcionisala na način na koji bismo svi mi želeli mora da ima tržište, a u ovom...

Nastavak na Blic...

Oružari potpuno obustavili rad

Izvor: Glas javnosti, 26.Maj.2011, 07:09

KRAGUJEVAC - Samostalni sindikat fabrike "Zastava oružje" je odlučio da počne potpuna obustava rada u toj fabrici. Takva odluka je doneta, kako je saopštio sindikat, jer se ni treći dan od početka protesta oružara zauzimanjem magacina sa oružjem i municijom, niko iz Vlade Srbije "ne oglašava...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.