Obradović: Prosvetari ispunili veći deo obaveza uprkos štrajku

Izvor: Studio B, 19.Jul.2011, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Prosvetari ispunili veći deo obaveza uprkos štrajku

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović kaže da je ministarstvo u prva tri meseca ove godine u značajnoj meri ispunilo planirane obaveze uprkos štrajku prosvetnih radnika.

Skupštinski odbor za prosvetu usvojio je danas na sednici Informaciju o radu Ministarstva prosvete i nauke od januara do marta 2011. godine koju je ministar Obradović prethodno predstavio članovima tog odbora.

Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je, prema rečima Obradovića, ispunilo sve obaveze i u značajnoj meri uspelo da reši brojna pitanja, a štrajk zaposlenih u prosveti uspešno je okončan, dogovorom sa sindikatima.

On je podsetio da je sa sindikatima pronađeno rešenje oko zahteva i školska godina uspešno završena i da će se danas na sastanku sa premijerom i predstavnicima reprezentativnih sindikata razgovarati o svemu što je dogovoreno i o tome šta dalje.

Ministar je naveo da je ministarstvo uradilo veliki posao ali je zamolio poslanike za strpljenje jer, kako je naveo, ministarstvu je potrebno vreme ali i novac kako bi se videli efekti rada na unapređenju obrazovnog sistema u Srbiji.

Članovi odbora su ministru ukazali na probleme među kojima su finansiranje obrazovanja, stipendiranje talenovane dece i zloupotreba školskog sistema u vidu privatnih časova.

Predsednik odbora za prosvetu Zoran Šami rekao je da je postojeći model finansiranja prosvete neodrživ.

"Za prosvetu se iz budžeta odvaja malo manje odsto sedam sredstava, od čega 7,5 odsto ide pravolinijski za plate", naveo je Šami ocenjujući da se zbog neodrživog sistema svake godine u januaru ili septembru javljaju problemi sa sindikatima.

Dušan Milisavljević iz Poslaničke grupe Za evropsku Srbiju sugerisao je ministru da treba pooštriti kontrolu nastavnika osnovnih i srednjih škola ističući da građani Srbije zbog lošeg kvaliteta nastave daju milione evra za privatne časove svojoj deci.

Ministar je rekao da se 2014. godine prelazi na nov sistem finansiranja obrazovanja, a odgovarajući na pitanja o privatnim časovim, Obradović je ocenio da je teško odrediti koliko se novca daje za to i da smatra da je reč o izolovanim slučajevima koje treba eliminisati.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.