Nikšićki rudari nastavljaju štrajk

Izvor: RTS, 04.Jan.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikšićki rudari nastavljaju štrajk

Ministarstvo ekonomije Crne Gore naložilo: "bez odlaganja" izvesti sve rudare iz jame. Zdravstveno stanje rudara nikšićkog Rudnika boksita, koji sedmi dan štrajkuju u rudarskoj jami, sve gore.

Ministartsvo ekonomije Crne Gore je danas naložilo upravi Rudnika boksita kod Nikšića da  "bez odlaganja" iz svih jamskih prostorija izvede rudare koji protestuju i time spreči "negativne posledice" po njihovo zdravlje i život.

Predstavnik rudara Ratko Batrićević je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjavio da je zdravstveno stanje rudara Rudnika boksita, koji sedmi dan štrajkuju u rudarskoj jami kod Nikšića sve gore.

Batrićević je rekao da su rudari, koji su zbog upale pluća zadržani na lečenju u bolnici u Nikšiću počeli štrajk glađu , da je stanje u jami "katastrofano", i dodao je da je među štrajkačima 20 rudara sa upalom pluća koji odbijaju da prekinu protest.

Direktor bolnice u Nikšiću Ilija Ašanin je istakao da je jutros obišao rudare, da su oni apsolutno dobro, da redovno primaju terapiju i poštuju preporuke lekara.

Rudarima se u znak podrške ispred jame pridružilo oko 1500 radnika nikšićke Železare, Duvanskog kombinata i Kombinata aluminijuma iz Podgorice.

Na protestu su bili i predstavnici Saveza samostalnih sindikata i Unije slobodnih sindikata.

Predstavnik Unije slobodnih sindikata Janko Vučinić je tražio od premijera Mila Đukanovića i nadležnih institucija da "sačuvaju ljude" i poručio da će sindikalci "čekati još dan, dva da nadležni u državi reše problem", a u suprotnom će svi krenuti prema Podgorici.

Vujanović pozvao na prekid štrajka

Od 86 rudara koji su u jami, do sada je, zbog trovanja gasovima i upale pluća, lekarsku pomoć zatražilo 16, od kojih su šestorica hospitalizovana sa dijagnozom upale pluća.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović pozvao je sinoć rudare da prekinu štrajk i izađu iz jame kako bi nastavili pregovore sa Vladom.

"Apelujem na rudare da preduzmu razumnu odluku, u interesu zaštite pre svega svojih života, da prekinu štrajk. Znajući sve što je predsednik Vlade Crne Gore uradio i obećao da će da uradi, mislim da je prekid štrajka u intesu svih", rekao je Vujanović.

Poziv rudarima da izađu iz jame i prestanu da ugrožavaju živote i opstanak svojih porodica uputio je i predsednik opozicionog Pokreta za promene Nebojša Medojević.

Rudari su na juče održanoj konferenciji za novinare poručili da iz jame neće izaći dok se njihov zahtev ne ispuni u paketu. Oni zahtevaju isplatu četiri zaostale zarade, dve zimnice, regres i jubilarne nagrade, kao i pokretanje proizvodnje i poštovanje kolektivnog ugovora.

Prema odluci Vlade Crne Gore, isplata dve zaostale zarade rudarima je počela u četvrtak, 31. decembra.

Rudari nisu prihvatili premijerov poziv da izađu iz jame i da im tokom januara budu isplaćene preostale dve zarade i traže da se njihov zahtev ispuni u paketu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.