Neosnovan štrajk advokata

Izvor: Beta, 19.Jun.2014, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neosnovan štrajk advokata

BEOGRAD, 19. juna 2014. (Beta) - Minstarstvo finansija saopštilo je u četvrtak da je neosnovan štrajk advokata u Beogradu zbog povećanja poreza.

"Navodi Advokatske komore Beograda da su prosečne mesečne obaveze advokata uvećane za više od 100 odsto nisu tačni i predstavljaju selektivno prikazivanje podataka", ističe se u saopštenju.

Članovi Advokatske komore Beograda obustavili su u sredu rad, protestujući zbog novih rešenja o porezu na dohodak, koji im >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << je, kako tvrde, od ove godine uvećan i do 150 odsto.

Advokati koji ne vode poslovne knjige plaćaju paušalni porez na dohodak, kao i još nekoliko kategorija obveznika u samostalnim delatnostima.

Njima su za ovu godinu stigla rešenja o plaćanju poreza sa uvećanim iznosima, na osnovu Uredbe koju je Vlada Srbije usvojila decembra 2013. godine

Objašnjenje Ministarstva finansija je da je prosečna poreska osnovica za obračun paušalnog poreza za advokate u Srbiji povećana za 46 odsto, i iznosi 65.488 dinara.

"Poreska osnovica predstavlja procenjenu bruto zaradu advokata, sa uračunatim svim porezima i doprinosima. Za advokate u Beogradu osnovica je razumljivo veća i iznosi 75.782 dinara, ali to i dalje predstavlja prosečno povećanje od 46 odsto", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija pozvalo je Advokatsku komoru Beograda, i advokate koji su se odazvali njenom pozivu, da obustave štrajk upozorenja, navodeći da je on na štetu struke i klijenata.

Po najavi Advokatske komore Beograda obustava rada trajaće pet dana, a ukoliko do tada ne bude postignut dogovor sa Ministarstvom finansija, odlučivaće se o načinu protesta zbog uvećanog poreza.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.