Neće da štampaju list zbog kašnjenja plata

Izvor: Blic, 28.Jun.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće da štampaju list zbog kašnjenja plata

Novi Sad - Nakon što se u subotu nije pojavio pred čitaocima, novosadski „Dnevnik“ juče se ponovo našao na kioscima, ali bez dodatka „Nedeljni ručak“ i sa TV programom koji je trebalo da izađe u subotnjem broju. Nedeljni broj štampan je u Novinsko-izdavačkoj kući „Forum“, a ne u štampariji „Dnevnik holdinga“ koji u listu „Dnevnik“ ima 45 odsto vlasništva.

Najstariji vojvođanski dnevni list na srpskom jeziku u subotu nije izašao jer su radnici štamparije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Dnevnik holdinga" u petak na subotu bez prethodne najave obustavili rad. Sindikat ih neće podržati, jer štrajk nisu najavili osam dana unapred kako zakon nalaže, zbog čega će biti sankcionisani, kaže generalna direktorka „Dnevnik holdinga" Jasmina Mašulović.

- Dok se situacija ne reguliše list će ponovo biti štampan u „Forumu". Ovo je jedan nemio događaj koji je poremetio naše planove u vezi sa reorganizacijom „Dnevnika", tako da nikome od nas nije u interesu da se ovako nešto dogodi. U ponedeljak ćemo preduzeti sve zakonom predviđene mere koje su na našoj strani da sankcionišemo neovlašćeno pokretanje štrajka u štampariji „Dnevnika" - kazala je Mašulovićeva.

Ona je navela da „Holding" priprema strategiju za svaku moguću situaciju, a kako će se stvari dalje odvijati zavisi od nastupa medijskog koncerna VAC u pregovorima zakazanim za utorak.

- Nećemo dozvoliti da „Dnevnik", list od regionalnog značaja, nestane i da novinari ostanu na ulicu. Sutra ćemo sa predstavnicima VAC-a razgovarati kako će prodati svoj deo u „Dnevniku pres Vojvodini" (DPV) u kojem po ugovoru imaju 55 odsto vlasništva. Insistiraćemo da ispune sve ugovorne obaveze (izgradnju nove zgrade, mašine za štampanje i socijalni program od milion i po evra). Od tih razgovora će zavisiti da li ćemo ih tužiti - kazala je pokrajinska sekretarka Ana Tomanova-Makanova i dodala da „ne zna kako će se sve ovo rešiti, jer je DPV, firma koju su osnovali 'Holding’ i VAC, za prošlu godinu iskazala dug od 3,1 milion dinara".

Inače, radnici „Dnevnikove" štamparije prekinuli su štampanje lista istog dana kada je Skupština akcionara, čiji je osnivač i vlasnik pokrajinska administracija, na predlog Upravnog odbora donela odluku da pokrene tužbu protiv nemačkog VAC-a zbog neizmirenih obaveza. U međuvremenu, pokrajinska skupština je usvojila odluku o reorganizaciji „Dnevnik holdinga" u jedno preduzeće. Vlasnik firme, kako je planirano, biće firma koju najkasnije do 1. septembra treba da osnuje Razvojna banka Vojvodine pošto pokrajinska skupština po zakonu nema pravo da poseduje medije. Status javnog servisa ima samo Radio-televizija Vojvodine.

Štrajk nije prijavljen, bez podrške sindikata

„Dnevnik" nije izašao jer je 12 radnika štamparije obustavilo rad zbog neispunjenih obećanja rukovodstva da će im zaostale i redovne zarade biti isplaćene najkasnije u petak, izjavio je za „Blic" predsednik sindikata „Dnevnik holdinga" Stevan Tomin.

- Osuđujem prvo rukovodstvo što nije ispunilo obaveze prema zaposlenima i što je obećavalo da će im isplatiti zaradu u petak, a onda to nije ispunilo. Prema tome, zaposleni s punim pravom to rade, ali ne rade po zakonu i zato će snositi sankcije i sindikat neće stati uz njih jer nemamo zakonskih osnova da ih branimo. Da su najavili štrajk. ne bi nikome falila dlaka sa glave, ali ovako ne možemo da ih podržimo - rekao je Tomin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.