Izvor: Blic, 09.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeni protesti u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici

Honorarni radnici Radio Gračanice, njih jedanaest, nastavili su danas štrajk glađu, treći dan za redom. I radnici pravosuđa srpske nacionalnosti nastavili su protest ispred glavne kapije Okružnog i Opštinskog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici.



Novinari Radio Gračanice zahtevaju od Ministarstva za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije da ispuni svoje obećanje i reguliše njihov radni status. Od juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oni štrajukuju u galeriji Doma kulture u Gračanici zato što su morali da napuste dvorište opštine gde su započeli štrajk glađu.

Novinarka Zorica Jevtić, jedna od štrajkača, rekla je da njima nije bilo omogućeno da ni po lošem vremenu uđu u zgradu opštine.

"Radnici opštine su takođe sprečili kola hitne pomoći da uđu u dvorište i da ukažu medicinsku pomoć kolegama kojima je tokom štrajka pozlilo. Zato smo posle razgovora sa našim pretpostavljenim, direktorom tv Most iz Zvečana Zvonkom Miladinovićem, na njegov predlog štrajk nastavili u galeriji Doma kulture, rekla je Jevtićeva.

Ona je dodala da se ni štrajkačima, ni rukovodstvu Radio Gračanice još nije obratio niko iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, koji su im i obećali da će rešiti socijalno-radni status honorarnih radnika tog radija.

"Mi ostajemo u štrajku sve do ispunjenja naših zahteva. Od ministarstva tražimo da ispune obećanje koje je dao ministar Slobodan Samardžić, a to je da država Srbija nama trajno reši socijalno i zdravstveno osiguranje, stalni radni odnos i redovnu isplatu zarada. Mi ovde radimo za intes preostalih Srba na Kosovu", kazala je Jevtićeva.

Lekar Doma zdravlja u Gračanici Dejan Milić rekao je da se zdravstveno stanje novinara koji štrajkuju glađu pogoršava.

Radnici pravosuđa nastavili protest u Kosovskoj Mitrovici

Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti nastavili su jutros protest ispred glavne kapije Okružnog i Opštinskog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zahtevajući da im se dozvoli povratak u prostorije iz kojih su isterani dolaskom UNMIK-a i Kfora na Kosmet 1999. godine.

Okružni javni tužilac Milan Bigović izjavio je Tanjugu da radnici pravosudnih organa ostaju dosledni zahtevima o povratku u zgradu Opštinskog i Okružnog Suda u Kosovskoj Mitrovici. Prema njegovim rečima, na inicijativu OEBS-a, radnici pravosuđa su juče razgovarali s predstavnicima te organizacije o svojim problemima i događajima od 17. marta, kada su radnici pravosuđa hapšeni i saslušavani.

Protest protiče mirno i bez incidenata. Ispred kapije Suda razapeta je bodljikava žica, a zgradu obezbeđuju pripadnici Kfora.

U pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici do 1999. godine radilo je oko 200 Srba.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici pravosuđa nastavili protest

Izvor: B92, 09.Apr.2008

Kosovska Mitrovica -- Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti nastavili su protest ispred glavne kapije Okružnog i Opštinskog suda u K. Mitrovici... Oni zahtevaju da im se dozvoli povratak u prostorije iz kojih su isterani dolaskom UNMIK-a i Kfora na Kosovo i Metohiju 1999. godine. Okružni javni tužilac...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.