Nastavljen štrajk u Knjazu

Izvor: S media, 15.Apr.2010, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen štrajk u "Knjazu"

Radnici kompanije "Knjaz Miloš" u Arandjelovcu nastavili su jutros generalni štrajk, započet posle neupselih pregovora sa rukovodstvom održanih u noći izmedju utorka i srede.

Strajkači su juče najavili da će obustava rada biti nastavljena do ispunjenja zahteva, od kojih je najglavniji odustajanje rukovodstva od proglašavanja 106 radnika tehnološkim viškom. Radnici traže i povećanje zarada zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji rade najednostavnije poslove i poštovanje kolektivnog ugovora.

Generalni direktor kompanije Mihailo Janković izjavio je Tanjugu da rukovodstvo ostaje otvoreno za pregovore sa sindikatom i spremno da u svakom trenutku sedne za pregovarački sto.

"Preduslov je, medjutim, kooperativnost i spremnost na kompromis i na drugoj strani, jer to do sada nismo videli", rekao je on.

Janković je istakao da je u zahtevima sindikata bila sporna isključivost jer, kako je kazao, nije moguće za poslodavca da se odrekne zakonom i kolektivnim ugovorom zagarantovanog prava na proglašavanje tehnološkog viška, pogotovo u situaciji kada je ponudjeno nekoliko opcija za rešavanje tog pitanja, koje je sindikat ocenio kao neprihvatljive.

"Nije realno očekivati ni povećanje plata u situaciji u kojoj kompanija posluje sa gubitkom, a prosečna zarada radnika, iskljućujući menadzment, iznosi 42.000 dinara", rekao je on, naglašavajući da plate nikada do sada nisu kasnile.

Janković je takodje naglasio da je štrajk proglašen uprkos tome što rukovodstvo nije preduzelo "nikakvu konkretnu inicijativu u pravcu smanjenja broja zaposlenih, osim dijaloga koji redovno postoji izmedju sindikata i poslodavca oko važnih pitanja".

On je izrazio nadu da će sindikat smoći snage da "racionalno sagleda situaciju i prilagodi svoju pregovaračku poziciju realnim okolnostima".

Janković je kazao da će u medjuvremenu insistirati na poštovanju minimuma procesa rada, u zajedničkom interesu, radi izbegavanja ozbiljnije štete u kompaniji.

Predsednik Samostalnog sindikata "Knjaza" ZŽivorad Kolarević je juče Tanjugu izjavio da se, za razliku od poslodavca, sindikat ponaša odgovorno i da je u fabrici obezbedjen minimum proizvodnje od 20 odsto.

Generalni štrajk u "Knjazu Milošu", prvi u njegovoj 199 godina dugoj istoriji, počeo je juče ujutru, kada je u proizvodnim pogonima zaustavljeno flaširanje vode i sokova.

U štrajku je oko 800 radnika u sve tri smene, od ukupno 932 zaposlena. Štrajkači su na radnim mestima, ali ne rade, a u firmi se sprovodi minimum procesa rada.

Kako smo videli, iz kruga fabrike povremeno, put odredišta, odlaze šleperi natovareni vodom.

"Očekujemo da će nas poslodavac pozvati ponovo da pregovaramo, ali nećemo ni pod kakvim uslovima otstupiti od naših zahteva, mada smo spremni na neke ustupke", rekao je Tanjugu potpredsednik štrajkačkog odbora Nikola Ivanović.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.