Najveći sindikat obrazovanja prekinuo štrajk

Izvor: Glas javnosti, 09.Feb.2011, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći sindikat obrazovanja prekinuo štrajk

BEOGRAD - Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) odlučio je da prekine štrajk i da pristane na Protokol koji je predložila Vlada Srbije, a koji predviđa da će prosvetnim radnicima do kraja ove godine plate biti povećane za 14,6 odsto, izjavio je predsednik tog sindikata Branislav Pavlović.

- Naš zahtev bio je da povećanje plata iznosi oko 18 odsto, ali je naš pregovarački tim odlučio da je 14,6 odsto maksimum, koji se može dobiti u ovom trenutku - rekao je Pavlović na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za novinare.

Prosečna plata prosvetnog radnika sada iznosi nešto više od 38.000 dinara, a uz dogovorena povećanja iznosiće nešto više od 43.000 dinara do kraja godine.

Štrajk su nastavili Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, a pridružio im se i Sindikat radnika u prosveti koji je povukao potpis sa sporazuma s Vladom što je izazvalo negodovanje dela tog sindikata.

Dok je predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković rekao je da je potpis povučen jer je članstvo nezadovoljno, drugi funkcioner tog sindikata, Hadži Zdravko Kovač tvrdi da je taj sindikat odlučio da prekine štrajk i da sporazum sa Vladom važi.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović izjavio je danas da taj sindikat neće odustati od svojih zahteva i da će radikalizovati proteste ukoliko se bude vršio pritisak na bilo kog zaposlenog u prosveti.

"Ovo što Vlada i ministarstvo rade je ucena. Fingira se dijalog sa sindikatima i pokušava pronaći insajder u sindikatu, koji bi potpisao taj protokol. Treba uspostaviti pravi socijalni dijalog, a mi sigurno nećemo umanjiti naše zahteve", kazao je Živanović gostujući na Radio-steleviziji B92.

Agencije

antrfile

Dva sindikata vladi nude novi protokol

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" ponudice vladi novi protokol u kojem ce zatražiti da prosvetnim radnicima plate do kraja godine budu povećane između 18 i 20 odsto, najavio je predsednik Unije sindikata Leonardo Erdelji.

"Ovo do sada nije bio prosvetni dijalog, želimo da počnemo razgovore i dijalog od početka", kazao je Erdelji.

On je naveo i da je nastava jučr potpuno bila obustavljena u oko 100 škola članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Granskog sindikata "Nezavisnost", dok se u više od 1.000 škola štrajkovalo skraćenjem časova na 30 minuta.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanovic izjavio je juče da taj sindikat neće odustati od svojih zahteva i da će radikalizovati proteste ukoliko se bude vršio pritisak na bilo kog zaposlenog u prosveti.

Treći od četiri prosvetna sindikata - Sindikat radnika u prosveti podelio se na one koju su za nastavak štrajka i one koji su za prekid štrajka.

Pavlovic je dobro je naplatio ovu prevaru....ali clanstvo mu se rapidno osipa ...danas se u mojoj skoli isclanilo 30 ljudi iz njegovog sindikata....nicija nije do zore gorela !!!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.