NOVI SINDIKAT ZDRAVSTVA OD PONEDELJKA U ŠTRAJKU

Izvor: Kurir, 18.Feb.2011, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI SINDIKAT ZDRAVSTVA OD PONEDELJKA U ŠTRAJKU

BEOGRAD - Štrajkački odbor Novog sindikata zdravstva (NSZ) Srbije odlučio je, na današnjoj sednici, da stupi u štrajk u ponedeljak, ali neće efektivno sprovoditi obustavu rada do 28. februara, saopštio je danas NSZ Srbije.

U saopštenju se navodi da će Predsedništvo NSZ i Štrajkački odbor NSZ, od 21. do 28. februara razmotriti predlog povećanja zarade u zdravstvenoj delatnosti od 13,6 odsto, što je Ministarstvo finansija ponudilo 16. februara.

NSZ će, istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kako se ističe, vršiti procenu toka i razvoja pregovora koji se vode sa državnim organima, a najkasnije do petka, 25. februara, doneće odluku da li će u ponedeljak, 28. februara, stupiti u efektivni štrajk, sa obustavom rada u skladu sa Zakonom o štrajku.

Štrajkački odbor je naložio da sindikalne organizacije NSZ izvrše anketiranje članstva, sa osnovnim pitanjem da li članstvo NSZ smatra da je uvećanje zarade u ukupnom iznosu 13,6 odsto tokom 2011. godine prihvatljivo ili ne.

Štrajkački odbor navodi da postoje nedorečenosti i nejasnoće u vezi najave štrajka upozorenja u zdravstvenoj delatnosti, pogotovu kada se on uporedi sa odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Naime, član 11. Zakona o štrajku uvodi obavezu da se štrajk u zdravstvenoj delatnosti najavi poslodavcu, osnivaču, nadležnom državnom organu i nadležnom organu lokalne samouprave najkasnije 10 dana pre početka štrajka.

Imajući u vidu nedovršen prenos osnivačkih prava nad zdravstvenim ustanovama sa Republike Srbije na teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, u ovom momentu veoma je teško utvrditi ko je "aktuelni" osnivač zdravstvene ustanove u kojoj članstvo NSZ želi da stupi u zakoniti štrajk.

Isti slučaj je i sa najavom štrajka teritorijalnoj autonomiji i lokalnoj samoupravi, jer zbog nesprovođenja drugih posebnih zakona u mnogim slučajevima je veoma teško ustanoviti ko je nadležan organ lokalne samouprave.

To je NSZ-u Srbije stvorilo ogromne poteškoće, tako da je taj sindikat, zbog nedorečenosti zakona, za pojedine zdravstvene ustanove koje žele da stupe u štrajk morao da izvrši prijavu kod šest različitih organa državne uprave, teritorijalne autonomije ili lokalne samouprave, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.