Mostar u kolapsu

Izvor: Politika, 25.Jun.2009, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostar u kolapsu

Mostar je doveden gotovo do kolapsa zbog neizbora gradonačelnika više od osam meseci nakon izbora, ali i zbog teške finansijske situacije koja je pogodila celu Federaciju BiH.

U generalnom štrajku nalazi se gradska administracija, kao isvi oni koji neposredno ili posredno primaju plate izgradskog budžeta i čiji rad se finansira iz tog izvora – vatrogasci, javne kuhinje, socijalne ustanove, kulturne institucije. Razlog tome je što ni više od osam meseci nakon izbora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grad Mostar nije dobio gradonačelnika, a nije usvojen ni gradski budžet za 2009. godinu, panema osnova premakojem bi finansijske transakcije mogle biti vršene. U bezizlaznoj situaciji su i sve gradske institucije, jer već mesecima nemaju nikakva primanja. Gradski službenici i vatrogasci koji za vreme štrajka intervenišu samo kad su u pitanju ljudski životi više puta su protestovali i upozoravali gradske većnike da izaberu gradonačelnika, ali uzalud. Sada najavljuju masovne proteste. Pored njih,proteste najavljuju i iz ostalih sindikata koji se finansiraju iz drugih izvora i koji su takođe u velikim problemima. Tako su sindikati zaposlenih u školstvu, policiji, vrtićima, ali i mnogim javnim preduzećima najavili da će u petak na pola sata blokirati mostarski bulevar u znak protesta na tzv. Interventni zakon koji je usvojila Vlada Federacije BiH. Tim zakonom svim budžetskim korisnicima u federaciji plate se smanjuju za deset posto. Sindikatima je to neprihvatljivo, a vlasti ne vide drugi način da smanje javnu potrošnju i prežive finansijsku krizu. Uz to su najavljeni i dvosatni štrajkovi upozorenja svih sindikalnih organizacija koje deluju na području federacije i biće održani od 26. juna do 5. jula u razdoblju od 10 do 12 sati, a najavljen je iodlazak pred federalni parlament u Sarajevo kada se bude raspravljalo o spornom zakonu. Iz sindikata u Hercegovačko-neretvanskom kantonu poručuju da su sindikati na području cele federacije prvi put ujedinjeni, te da neće stati dok se Interventni zakon kojim su smanjene plate svim radnicima u javnim institucijama i preduzećima ne poništi.Prosvetari prete da u septembru neće početi ni nastava ukoliko ovaj zakon ostane na snazi. Bez obzora na tešku situaciju,u Mostaru se ne nazire rešenje problema oko izbora gradonačelnika tako da se nezna ni kada će zaposleni u gradskim institucijama dobiti plate. Takođe ništa dobro ne mogu očekivati ni ostali sindikati, jer jefederacija gotovo pred finansijskim slomom. Po svemu sudeći,Hercegovinu, ali i celu federaciju čeka vruće sindikalno leti i još vruća jesen.

Sanja Bjelica

[objavljeno: 25/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.